logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nemzeti konzultáció indulhat az európai uniós szankciókról

A Fidesz és a KDNP frakciója arra kérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt az európai uniós szankciókról – jelentette be a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok közös frakcióülésén Balatonalmádiban. Kocsis Máté hangsúlyozta: így a magyarok lesznek az elsők, akik elmondhatják a véleményüket az európai gazdaságot recesszióval fenyegető brüsszeli intézkedésekről. Közben Brüsszel újabb szankciós csomagot tervez, amelynek célpontja ismét az orosz gazdaság lesz – számolt be az M1 Híradója.

„Amilyen gyorsan csak lehet, további büntetőintézkedéseket hozunk Oroszországgal szemben” – közölte Josep Borrell New Yorkban, az uniós külügyminiszterek találkozója után.

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője arról beszélt: Brüsszelben újabb szankciókat terveznek Moszkva ellen, melyeknek célpontja ismét az orosz gazdaság lesz.

„Biztos vagyok benne, hogy sikerül egyhangú megállapodásra jutnunk az új szankciós csomagról” – mondta Josep Borrell.

Kapcsolódó tartalom

Eddig hét szankciós csomagról döntött az Európai Unió Oroszországgal szemben, és ezeket a büntetőintézkedéseket Magyarország is megszavazta, miközben a kormány meg van győződve arról, hogy a szankciók nagyobb kárt okoznak az európai polgároknak, mint az oroszoknak.

A szankciók és a miattuk kialakult energiaválság volt a témája a Fidesz–KDNP kétnapos frakcióülésének is Balatonalmádiban, ahol a miniszterelnök is beszédet mondott.

Orbán Viktor közösségi oldalán azt írta: azon dolgoznak, hogy megvédjék a magyar embereket az energiaválság következményeitől.

Kapcsolódó tartalom

A Magyar Nemzet értesülései szerint a kormányfő hangsúlyozta: Brüsszel szankciós politikája mindent megváltoztatott.

Azzal, hogy az unió kereskedelmi, gazdasági és olajembargókat léptetett életbe Oroszországgal szemben és asztalra került a földgázvásárlási szankció is, az infláció és az árak is kilőttek. Egy hónap alatt megkétszereződött, majd megháromszorozódott a földgáz ára – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor aláhúzta: amikor nyár elején a szankciókat Brüsszelben Európára erőltették, akkor az uniós bürokraták nem ezt ígérték. Azt ígérték, hogy ezek a szankciók Oroszországnak fognak fájni, nem az európai embereknek. Azóta kiderült, a bevezetett szankciók több kárt okoznak Európának, mint Oroszországnak.

Szankciók nélkül az árak megfeleződnének, az infláció csökkenne, Európa gazdasága újra erőre kaphatna és elkerülhetné a fenyegető recessziót.

Ezért a szankciókat minél hamarabb vissza kell vonni – hangsúlyozta a kormányfő.

A Fidesz–KDNP az ősszel azon fog dolgozni, hogy meggyőzze az európai döntéshozókat a szankciók visszavonásáról – közölte Kocsis Máté a kormánypártok frakcióülése után.

Kapcsolódó tartalom

Nincs rendjén, hogy a brüsszeli elit egyedül dönthet a szankciókról, ezért a Fidesz és a KDNP frakciói felkérték a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt az energetikai szankciókról – jelentette be a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté kiemelte: a szankciókról szóló vita erősödésére számítanak ezért az emberek megkérdezése azért is fontos, mert minél tovább húzódik a vita, annál nagyobb károkat okoznak a szankciók.

„Európában nem volt még egyetlen egy embernek sem módja arra, hogy elmondja, elmondhassa, hogy mi a véleménye a szankciókról. A magyarok lesznek az elsők, akik elmondhatják a véleményüket. A nemzeti konzultáció korábban is fontos eszköz volt az európai vitákban fontos ügyek mentén” – mondta.

Az idős sürget, ezért várhatóan hamar döntés születik a nemzeti konzultáció idejéről és részleteiről

– tette hozzá Kocsis Máté.

Mint mondta, a kérdőívet a tervek szerint nem csak az interneten lehet majd kitölteni.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még