logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – Mi a dolga egy cselekvésre képtelen árnyékkormánynak?

| Szerző: hirado.hu
A Gyurcsány-párti árnyékkormány is terítékre került a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban, melynek vendégei ezúttal Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet kutatási igazgatója és G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója voltak.

Lánczi Tamás felidézte, hogy a Demokratikus Koalíció árnyékkormányt alakított, erről kérdezte vendégeit.

Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet kutatási igazgatója elmondta, hogy az angolszász országokban az árnyékkormány létező konstrukció. Kétpártrendszerekben működik és a politológus szerint Magyarországon az van, hiszen az erős kormánypárttal szemben egy értelmezhető támogatottsággal bíró párt van. Úgy véli, hogy az ellenzéki alternatíva intézményesül a DK árnyékkormányában, és mivel

ők a legerősebb ellenzéki párt,

nincs semmi meglepő abban, hogy a Gyurcsány-párt lépi ezt meg.

Böcskei Balázs a 48 percben (Fotó: Horváth Péter Gyula/hirado.hu)

G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója arra mutatott rá, hogy egy történelmi vereség után néhány hónappal jelentik be az árnyékkormányt. Arató Gergely érdekes szimbólum, hiszen ő a kormányzati program végrehajtásáért felelős az árnyékkormányban, tehát ő felelős a semmi dolgáért, hiszen

az árnyékkormány semmit sem csinál.

Az egész bábozás arról szól, hogy Gyurcsány letakarítsa az ellenzéki térfelet.

Böcskei Balázs úgy véli, hogy az árnyékkormány eszköz arra, hogy átrendezze a hatalmi teret, de egyben arra is eszköz, hogy felmutassa az alternatívát a kormányzati politikával szemben. A korábbi csodafegyvernek számító előválasztás más helyzetben használható. Jelenleg sem a Jobbik, sem az MSZP nem számít jelentős erőnek, így a DK-nak nem szükséges bevonni őket az együttműködésbe. Úgy látja, hogy a DK árnyékkormánya azoknak jelent problémát, akik évek óta nem tudták növelni a népszerűségüket. Igény van erre és mozgásba kell lendülni.

Dobrev Klára árnyékkormányának árnyékminiszterei (Fotó: Horváth Péter Gyula/hirado.hu)

Lánczi Tamás az árnyékkormány névsoráról is kérdezte vendégeit, mit gondolnak az újnak kevéssé nevezhető arcokról.

Böcskei Balázs szerint a névsornak nincs üzenete, és az árnyékkormány tagjait még nem hallottuk ebben a pozícióban nyilatkozni. A mérce az, hogy mi az elhangzott szó. A nyilatkozatok számítanak, a közpolitikai alternatíva felvázolása.

G. Fodor Gábor szerint

az árnyékkormány cselekvésképtelen, a „papír mindent elbír”.

Nem arról szól a világ, nem az a lényeg, hogy hogyan beszélnek egy válság idején, hanem az, hogy egy ország legyőzi a válságot vagy az győzi le őket. Az árnyékkormány erre képtelen, mert nincs cselekvési mandátuma.

Lánczi Tamás és vendégei, G. Fodor Gábor és Böcskei Balázs (Fotó: Horváth Péter Gyula/hirado.hu)

Lánczi Tamás rámutatott a kormányprogram hiányára is.

Böcskei Balázs szerint „életveszély” lenne programot adni egy ilyen válságos időben, amikor minden folyamatosan változik. Az árnyékkormány funkciója nem ez, hanem hogy a kormányzati kritikát és közpolitikai alternatívát adjon.

Kiemelt kép: Dobrev Klára (Fotó: Horváth Péter Gyula/hirado.hu)

Ajánljuk még