logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rétvári: A szabályok és törvények mindenkire vonatkoznak, ám az emberi élet védelme mindennél fontosabb

| Szerző: hirado.hu
Unokája fuldoklott a kocsiban, ezért megállt az autópálya leállósávján a nagymama, első fokon közigazgatási bírságot kapott, amit Budapest rendőrfőkapitánya megsemmisített, az erről szóló határozat átadásán Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes is jelen volt.

Budapest rendőrfőkapitánya, mint másodfokon eljáró hatóság megsemmisítette az első fokon eljáró hatóság közigazgatási bírság kiszabásáról rendelkező határozatát, amit azért szabtak ki egy gépkocsivezetőre, mert 2022. július 1-jén a Balaton felől a főváros felé tartva szabálytalanul megállt az M7-es autópálya leállósávjában. Az idős asszony fellebbezéséből kiderült, hogy azért húzódott félre, mert a hátsó ülésen utazó egyik unokája fuldokolni kezdett. Bár a KRESZ előírásai csak kivételes esetben engedik meg a leállósáv igénybevételét ­– és a jogszabály még a rosszullétet sem sorolja ide – Budapest rendőrfőkapitánya az eset összes körülményét figyelembe véve megszüntette a közigazgatási hatósági eljárást, egyben elrendelte a fellebbezési illeték visszatérítését is.

Az esetről a Police.hu számolt be, közzé téve a videót is, amelyen Terdik Tamás rendőr vezérőrnagy szeptember 20-án átadja a döntésről szóló határozatot Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes jelenlétében.

Rétvári Bence közösségi oldalán az esetről így írt: „akinek gyermeke, unokája van, az pontosan tudja, hogy milyen egy életért felelni. Éva néni hétéves unokája, Álmos az autóban lett rosszul, miközben az autópályán tartottak Budapestre. A nagymama higgadtságát megőrizve azonnal unokája segítségére sietett, s az autóval a leállósávban állt meg, hogy segítsen a fuldokló kisfiún. Szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy milyen esetekben lehet használni a leállósávot, így bár elsőfokon 100 ezer forintos bírságot szabtak ki a nagymamára, másodfokon megszüntették az eljárást.”

„A szabályok és törvények mindenkire vonatkoznak, ám az emberi élet védelme mindennél fontosabb, így a rendőrség a törvény adta kereteken belül tud emberséges döntést hozni az ehhez hasonló esetekben” – tette hozzá az államtitkár.

Ajánljuk még