logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: A szankciók több kárt okoznak Európának, mint Oroszországnak

Az orosz–ukrán háború, az elhibázott brüsszeli szankciók, valamint az azok miatt kialakult európai energiaválság a fő témái a kormánypártok kihelyezett frakcióülésének Balatonalmádiban. Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán azt írta: azon dolgoznak, hogy megvédjék a magyar embereket az energiaválság következményeitől. A Magyar Nemzet értesülései szerint a kormányfő talán még soha nem kérte ennyire erőteljesen a Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselőit, hogy tegyenek meg mindent a magyar családok védelméért, valamint azért, hogy Európa legkésőbb az év végén visszavonja a szankciókat – számolt be róla az M1 Híradója.

Szerdán kezdődött a Fidesz–KDNP kétnapos frakcióülése Balatonalmádiban, ahol a miniszterelnök is beszédet mondott.

Orbán Viktor a közösségi oldalán azt írta: a brüsszeli szankciók energiaválságba sodorták Európát. A Fidesz–KDNP-frakcióval ezért azon dolgoznak, hogy megvédjék a magyar embereket az energiaválság következményeitől.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a kormányfő beszédében hangsúlyozta: az orosz–ukrán háború mára a szankciók miatt globális gazdasági háborúvá vált, és arra kell készülni, hogy jövőre is folytatódni fog.

Orbán Viktor kiemelte: tavasszal arra számítottak, hogy a gazdasági körülmények a háború ellenére is tervezhetők lesznek, de Brüsszel szankciós politikája mindent megváltoztatott.

Azzal, hogy Brüsszel kereskedelmi, gazdasági és olajembargókat léptetett életbe Oroszországgal szemben és asztalra került a földgázvásárlási szankció is, az infláció és az árak is kilőttek. Egy hónap alatt megkétszereződött, majd megháromszorozódott a földgáz ára – mondta a kormányfő.

A mikor ezeket a szankciókat a nyár elején Brüsszelben Európára erőltették, akkor az uniós bürokraták azt ígérték, hogy ezek Oroszországnak fognak fájni, nem az európai embereknek

– hangsúlyozta. A szankciók több kárt okoznak Európának, mint Oroszországnak, és ha megszűnnének, akkor az árak megfeleződnének és az infláció is csökkenne. Ezért a lap információ szerint arra szólította fel a frakciók tagjait, hogy mindent tegyenek meg, hogy az EU legkésőbb az év végén visszavonja a szankciókat.

Kapcsolódó tartalom

„Orbán Viktor miniszterelnök volt, aki elsőként kimondta az európai politikusok közül, hogy békére van szükség” – mondta az M1-en Pálfalvi Milán. A miniszterelnök már a kezdetekkor jelezte, hogy a szankciók nem törik meg Oroszországot vagy hozzák el korábban a békét, de Európában súlyos gondokat fognak okozni – ismertette a Nézőpont Intézet elemzője.

Kapcsolódó tartalom

Az ideológiai okokból erőltetett és a lakosság érdekeit figyelmen kívül hagyó brüsszeli politika elutasítottsága erősödik Európában – erről Tóth Máté beszélt az M1-en. Az energiajogász szerint a szankciók miatt a lakosság és a cégek már így is nagyon nehéz helyzetben vannak, az újabb büntetőintézkedések pedig végképp megroppantanák és recesszióba taszítanák Európát.

„A szankciók tekintetében, amit nagyon súlyosan békén kellene hagyni – hiszen az elmúlt fél év tapasztalatai erre hívják fel a figyelmet – az az energiaszektor. Az energiahordozók kérdése. Ebben a tekintetben a magyar álláspont tiszta és következetes, több tagállam véleményével találkozik egyébként, hogy a földgáz az nem eshet szankció alá” –  mondta.

Tóth Máté hozzátette: Európában mára sokan belátták azt is, hogy hamis az az állítás, hogy oroszbarátok lennének azok az országok, amelyek nem akarnak több szankciót. Ugyanis a realitás az, hogy az embargók miatt kieső energiahordozókat csak sokkal drágábban és nehezebben lehet pótolni más piacokról.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még