logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Erre vigyázzon, ha el szeretné kerülni a gomba okozta gyomorrontást

Beköszöntött az ősz és vele együtt a gombagyűjtés szezonja is. Amint megérkezett a csapadék, megjelentek az aszálykor elmaradt és az őszi gombák is. Mik a veszélyek, mire figyeljünk gombaszedéskor és mik a mérgezés tünetei – többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A száraz nyári hónapokat követően hirtelen leesett nagymennyiségű csapadék hatására egyszerre jelentek meg hazánk erdeiben, mezőin és legelőin a nyári, valamint az őszi ehető és mérgező gomba fajok.

Magyarországon csaknem háromezer gombafaj fordul elő, ebből 58 védett, azok példányait nem is szabad összeszedni. A Kárpát-medence erdőiben, rétjein, mezőin azonban mintegy 250-féle ehető gomba terem tavasztól őszig.

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza

.

Jogszabály szerint kettő kilogrammot lehet naponta, személyenként gyűjteni saját fogyasztásra az állami erdőkben” – hívta fel a figyelmet Herczog Balázs, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) növényi termék ellenőre. Fontos megjegyezni, hogy ezt csak saját részre lehet felhasználni, nem értékesíthető tovább.

Piacon árulni csak engedéllyel gyűjtött gombát szabad

– mutatott rá.

Benedek Lajos a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem adjunktusa és a Magyar Mikológiai Társaság vezetőségi tagja elmondta, a gomba egy nagyon romlékony élelmiszer. Különösen melegben, csapadékos időben.

Példaként említette, hogy az erdőben is könnyen lehet találni olyan gombát, ami romlásnak indult, penészes. Ezek a gombák súlyos gyomorrontást okozhatnak.

Kiemelte, gombagyűjtésnél mindig vegyük figyelembe, hogy a gomba leszedés után is tovább él. A gyűjtésnél még friss gomba, mire hazaérünk vele könnyen válhat viseltessé. Ezért mindig fiatal, friss és egészséges gombát gyűjtsünk.

Biztonságos gombászathoz komoly rutin és alapos ismeret kell. Aki nem tanulta ki, az mindig mutassa meg ellenőrnek fogyasztás előtt a gombát

– hívta fel rá a figyelmet.

Ne törjük le, vagy rúgjuk szét a mérgező gombákat, mivel fontos elemei a terület ökoszisztémájának. Manapság a gombák közül is sok fajta veszélyeztetettnek számít, ezek megrongálásáért, vagy elpusztításáért komoly pénzbírságot is kaphatunk.

IDE kattintva érheti el a leggyakoribb ehető és hozza hasonló gombafajok fotóit.


Ne feledje!

• Ha nem szakértő, ne gyűjtsön vadon termő gombát!

• Ha mégis gyűjt, csak a jól ismertet szedje le!

• Minden esetben vizsgáltassa meg gombaszakértővel a gyűjtött gombát!

• Minél előbb készítse és fogyassza el a gombát!

• Bármilyen tünetet észlel, azonnal forduljon orvoshoz!

Ismerje meg a gyilkos galócát!

Aki gombagyűjtést tervez, legalább a gyilkos galócát ismernie kell! Ez jóízű, szép, de halálosan mérgező gomba. Lemeze fehér, gallérja és bocskora van. Ha csak kis törmeléke is bekerül a gyűjtőkosárba, már mérgezést okozhat!

Különösen kifejletlen, zárt, fehér tojás alakú fiatal példányai téveszthetők össze ehető gombák fiatal példányaival.

Teendők gombamérgezés esetén

• Ha gombamérgezésre utaló jeleket, rosszullétet tapasztalunk, azonnal orvost kell hívni!

• A mérgező gomba nem csak hasmenést, hányást okozhat, hanem akár idegrendszeri tüneteket, hallucinációt is!

• Különösen sürgős az orvosi kezelés a hosszabb idő (5-6 óra) elteltével jelentkező tüneteknél, mert ez az erősen mérgező tulajdonságú gombákra jellemző.

• Vigye magával az orvoshoz a gombamaradékot vagy annak tisztítási hulladékát!

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még