logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Zöldebb lehet a Pick szalámi

Zöldebb lehet a Pick szalámi – no, nem a minőséggel van gond, mindössze arról van szó, hogy környezetbarátabb lehet az előállítás – hangzott el az M1-en.

A Műegyetem munkatársai ugyanis a Pick Szeged kutatóival közösen kidolgoztak egy hatékonyabb technológiát, amellyel csökkenthető a gyártás közbeni károsanyag kibocsátás, és a minőséget is javítja.

A szalámigyártás sarkallatos pontja az érlelés. A közel három hónapos érlelési ciklus során a hőmérsékletet, a páratartalmat és a légsebességet is szabályozni kell. Mindezt úgy, hogy a hűtési-fűtési és villamosenergia felhasználás minél alacsonyabb legyen.

Az új eljárással az első érlelési ciklusban 19 százalékkal kevesebb szalámi ment tönkre. A kutatók szerint ez még tovább is csökkenthető.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még