logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szolgálatba álltak az első határvadászok

Szolgálatba álltak az első szerződéses határvadászok Csongrád-Csanád megyében. Tíz nappal ezelőtt több mint ötszáz határvadász tett esküt. Hamarosan már Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is ott lesznek a határszakaszokon. A határvadászok feladata az államhatár őrzése és a jogellenes migráció megakadályozása. Az első időszakban még a rendőrökkel közösen járőröznek. Közben az éjszaka ismét egy migránsokkal teli autó szenvedett balesetet az M5-ös autópályán. Tizenhatan sérültek meg – sszámolt be az M1 Híradója.

Betört szélvédő, leszakadt visszapillantók és ajtók, szinte a felismerhetetlenségig összeroncsolódott egy Budapest felé tartó autó, amelynek sofőrje valószínűleg vezetés közben elaludt Kecskemét határában hétfő hajnalban. A kocsi letért az útról, árokba hajtott, többször átpördült, majd egy zajvédő falat is átszakított.

A román rendszámú autóban 17 migráns utazott.

Az információk szerint 16-an megsérültek, egyikük életveszélyesen, négyen súlyosan. Egy ember pedig megszökött. Valamennyi utas 20 és 30 év közötti férfi volt.

A hasonló balesetek rendszeressé váltak itthon. Szombat éjjel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Garbolc közelében akartak ellenőrizni a rendőrök egy brit rendszámú kocsit, de a sofőr továbbhajtott, végül nekicsapódott egy családi ház kerítésének. Az embercsempész két pakisztáni férfit szállított. Ellátásuk után a rendőrök valamennyiüket előállították.

Kapcsolódó tartalom

Szakértők szerint jól látható, hogy nagyüzem van az embercsempészeknél.

Idén már több mint 1300 embercsempészt fogtak el a hatóságok.

A migránsok azt mondják, nélkülük már nem is próbálkoznak illegális határátlépéssel.

A Horgoson várakozó migránsok is embercsempészek segítségével jutottak el a szerb–magyar határig. Az M1 Híradónak azt mondták:

elégedetlenek azzal, hogy Magyarországon túl szigorú a határvédelem.

Mi Törökország felől érkeztünk. Ott jutottunk át először a határon, aztán a bolgár–szerb határon is átszöktünk. És most itt ragadtunk, nem tudunk továbbmenni” – magyarázta a férfi, aki Olaszországba tart.

Közben a helyiek amiatt elégedetlenek, hogy a helyzet évek óta nem javul. Horgoson már térfigyelő kamerákat is felszereltek, ez azonban nem nyugtatta meg a környéken élőket. Sokan már a tél miatt aggódnak. Arra számítanak, hogy megsokszorozódtak a betörések.

Rettentően félünk tőlük, mert elfogy a pénzük, és jön a tél. Bemennek a házakhoz, olyan utcákba is bolyongnak, ahol eddig nem jártak. Figyelik, hogy melyik házba lehet majd beköltözni. Nagyon sok kárt csináltak a gyümölcsösökben, a földeken és mindenhol” – panaszkodott egy helyi lakos.

Kapcsolódó tartalom

Továbbra is nagy a migrációs nyomás a déli határon

Szerbiában jelenleg mintegy tízezer migráns lehet jelenleg. Valamennyien Magyarország felé tartanak. Ezt mutatják a rendőrség adatai is: szombaton 650, vasárnap pedig mintegy 680 migránssal szemben kellett intézkedniük a rendőröknek és a katonáknak.

Mostantól pedig már nemcsak ők védik a határt. Szolgálatba álltak ugyanis az első szerződéses határvadászok is.

Szeptember elején több mint ötszázan tették le az esküt. Azok, akik a négyhetes képzés végén sikeres vizsgát tettek, Csongrád-Csanád megyében már el is kezdték a munkát vasárnap.

Heteken belül pedig Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is ott lesznek a szerződéses határvadászok, akiknek kizárólag az államhatár őrzése és a jogellenes migráció megakadályozása lesz a feladtuk. A toborzás közben továbbra is folytatódik.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Police.hu

Ajánljuk még