logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elindult a hatósági áras tűzifaprogram – rengeteg családnak nyújt segítséget a kormány

| Szerző: hirado.hu
Elindult a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelezni a vásárlási szándékot az erdőgazdaságoknál. Háztartásonként legfeljebb 10 köbméter vásárolható, háromféle tűzifából. A keménylombos fa erdei köbmétere 30 ezer, a lágylombos és a fenyő pedig 19 ezer forintba kerül. A részletes információk megtalálhatóak a kormány.hu weboldalon.

A hírről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is bejelentést tett közösségi oldalán: „Az orosz-ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki Európában. A kormány Tűzifaprogramot hirdetett, amelynek keretében kedvezményesen, hatósági áron vásárolhatnak téli tüzelőt”.

A kormányszóvivő bejegyzésében röviden összefoglalta a tűzifaprogram szabályait is:

  • Háztartásonként maximum 10 erdei köbméter tűzifa vásárolható, de van lehetőség a maximális mennyiségnél kevesebb, illetve részletekben történő vásárlásra is.
  • A programban hengeres tűzifa vásárolható, háromféle típusban – az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint – maximalizált áron.

Szentkirályi Alexandra videójában megerősítette: „A magyar kormány az energiaválság közepette is megvédi a magyar családokat: fenntartjuk a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás szintjéig, valamint számos intézkedése mellett tűzifaprogramot is hirdetünk”.

Bejegyzésében arra is kitért, hogy milyen hatósági árakat vezettek be:

  • Keménylombos: 30 000 Ft/erdei köbméter
  • Lágylombos: 19 000 Ft/erdei köbméter
  • Fenyő: 19 000 Ft/erdei köbméter

Az erdei köbméter tűzifa 1 méteres sorokba rendezett, 1 méter hosszú darabokra vágott feldolgozatlan farönkökből 1,7 méter magasságú sarangot, azaz farakást jelent. Mivel a farönkök között a farakásban mindig marad hézag, ezért úgy jön ki az 1 köbméter tiszta faanyag, ha 1,7 méter magasságú farakást veszünk.

A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként.

A részletes információk, az egyes társaságok működési területéhez tartozó települések listája, továbbá az értékesítési (megrendelési, befizetési) helyek országos listája megtalálhatóak a kormány.hu weboldalon.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még