logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Furkó Kálmán öröksége: 50 éves a magyar karate

| Szerző: hirado.hu
Fél évszázados múltra tekint vissza a karatesport Magyarországon. A jeles eseményt pénteken ünnepelte meg a japán eredetű sportág hazai szövetsége a bölcsőjének számító Testnevelési Egyetemen.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár felidézte, hogy nagy utat tett meg 50 év alatt a karate idehaza, a sportágnak ma 40–50 ezres tagsága van, és számos sikert ért meg. Kiemelte, hogy világversenyek rendezőjeként is kitettek magukért a magyarok, 2023-ban pedig felnőtt karate-világbajnokságnak adhat otthont Budapest.

Schmitt Pál korábbi államfő, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tiszteletbeli tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, a párbajtőr kétszeres olimpiai bajnoka arról beszélt, hogy a karate olyan sport, amely mindig is közel állt a szívéhez. Fontosnak nevezte, hogy mintegy 80 ezres gyereksereg nevelődik idehaza az összes küzdősportot figyelembe véve.

A NOB jövő tavasszal dönt sportági felvételekről, s a karate és a kick-box is pályázik a 2028-as programba kerülésre. „Mindent megteszek, hogy mindkét sportág ott legyen a Los Angeles-i olimpián” – jelentette ki Schmitt Pál.

A 2024-es párizsi játékok műsorában nem szerepel ugyan, de a magyar karate – a volt köztársasági elnök szavai szerint – „rendben van”, amit jól mutat, hogy a 2021-es tokiói olimpián, a sportág ötkarikás bemutatkozásán Hárspataki Gábor súlycsoportjában bronzérmet szerzett.

Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke felidézte, hogy a karatét kezdetben a tiltás jellemezte, majd a tűrésen keresztül jutott el a támogatásig.

Kapcsolódó tartalom

1972-ben Galla Ferenc tanszékvezető segítségével tanította a TF-en Mészáros Attila a kyokushin karatét Furkó Kálmánnak és társainak, és akkortájt kezdte egy másik stílus, a shotokan népszerűsítését Magyarországon Antal János karatemester. Onnantól vált hazánkban a karate legális sporttevékenységgé, amelynek legkiválóbb művelői világ- és Európa-bajnoki érmek tömkelegét szerezték.

Az elmúlt fél évszázadot áttekintve szólt arról, hogy kezdetben a cselgáncsszövetségen belül, szakbizottságként működtek, majd harcművészeti össz-szövetségként.

1994-ben jött létre az önálló Magyar Karate Szakszövetség, Popper György, majd Mészáros János elnökletével.

Kiemelt képen: Hárspataki Gábor (piros) és az azeri Rafael Agajev a férfi karatésok 75 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében a tokiói nyári olimpián a Nippon Budokan arénában, 2021. augusztus 6-án. A magyar versenyző kikapott, így bronzérmet nyert (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ajánljuk még