logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Döntött a kormány: maradnak az árstopok

A kormány döntött a benzin- és az élelmiszerárstop meghosszabbításáról – jelentette be a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta: a kormány mindent megtesz, hogy olyan gazdasági helyzet legyen az országban, hogy ezeket az intézkedéseket – a rezsicsökkentéssel együtt - fenn lehessen tartani. Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán közölte: az árstopokat december 31-ig, az év végén lejáró kamatstopot pedig június 30-ig hosszabbították meg – számolt be róla az M1 Híradója.

 

Február óta nem változtak az alapélelmiszerek árai. Továbbra is a régi árakon lehet kapni a kristálycukrot, búzalisztet, napraforgó-olajat, sertéscombot, csirkemellet, far-hátat és a magas zsírtartalmú tejet is. Bár a háborús szankciók folyamatos áremelkedést és inflációt okoznak, a legszükségesebbeket ez nem érinti.

Amíg a szankciók hatályosak, addig nem lát esélyt a kormány arra, hogy javulna a helyzet, ezért az élelmiszerárstop és a kamatstop meghosszabbítása mellett döntött. Az üzemanyagár féken tartásával is segítik a magyar családokat, a rezsicsökkentést pedig az átlagfogyasztás szintjéig továbbra is fenntartják

– ismertette Gulyás Gergely a kormányinfón.

A miniszerelnökséget vezető miniszter szombaton a kormányinfón jelentette be, hogy október elsejével nem szűnik meg az árstop. Gulyás Gergely azt mondta: a háború miatt bevezetett uniós szankciós intézkedések miatt jelenleg nem látnak reális esélyt a helyzet javulására. Az árstop meghosszabbításával a magyar emberek és családok érdekeit védi a kormány.

Orbán Viktor a közösségi oldalán szögezte le, hogy hogy minden árstop meghosszabbodott december 31-éig.

Továbbra is a tavaly novemberben befagyasztott 480 forintos áron tankolhatnak a magánszemélyek, taxisok és mezőgazdasági gépek használói. Ha piaci árat kellene fizetni, akkor átlagosan több mint 630 forintba kerülne 1 liter 95-ös benzin és több mint 750 forintba 1 liter gázolaj.

A 480 forintos fix árral az Európai Unióban Magyarország az egyik, ahol a legkevesebbe kerül az üzemanyag.

A rezsicsökkentést is átlagfogyasztás szintjéig megtartjuk – ismertette Gulyás Gergely.

A kormány jelentős támogatást ad azzal, hogy továbbra sem kell piaci árat fizetni a gázért és az áramért sem. Így jelenleg 150-180 ezer forinttal fizetnek kevesebbet a családok havonta. Változatlanul segítik azokat is, akiknek jelzáloghitelük van.

A kormány szándéka, hogy a december végén lejáró kamat stopot legalább további fél évvel meghosszabbítsa

– emelte ki Gulyás Gergely.

Ez Európa legnagyobb családtámogatási programja. Az árstopok önmagukban is jelentős segítséget jelentenek, de úgy gondoljuk, hogy az a rezsitámogatási rendszer, ami ma Magyarországon mindenki számára elérhető, ami az átlagfogyasztásig, a korábbi rezsicsökkentett árakat biztosítja a családoknak ez egyedülálló – fejtette ki a miniszter.

A miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: ha az Európai Unió az energetikai szankciók kivezetéséről döntene, már másnap felére csökkenne a gáz és az olaj ára. Kérdésre válaszolva elmondta: az általános iskolákban nem változhat a fűtés rendje, a kormány előtt fekvő előterjesztés szerint ezekben az intézményekben minimum 20 foknak kell lennie.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még