logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Wittner Mária története nem csak a szabadságharc története

| Szerző: hirado.hu
Wittner Mária történetmesélései, irányként és példaként szolgáló tettei jelentik nagyságát és hagyatékát – így emlékezett egykori mentorára Kravecsánszki Ádám, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke.
Az 1956-os forradalom kitörésekor tizenkilenc esztendős Wittner Mária egyike volt azoknak a pesti srácoknak és lányoknak, aki a szabadságharc kezdete óta részt vettek az eseményekben, október 23-án a Magyar Rádió ostromakor csatlakozott a felkelőkhöz, segített a lőszerek utánpótlásának biztosításában, majd a sebesültek ápolásában a Corvin közben – hangzott el a szerdán elhunyt forradalmárra emlékező kisfilmben.
Az MTVA összeállítása felidézte, hogy a fiatal lány a felkelés ideje alatt a Vajdahunyad utcai csoportban harcolt, ezért 1957 júliusában letartóztatták, majd a bíróság első fokon halálra ítélte, másodfokon pedig életfogytiglant kapott.

Rettenetesen kemény embert faragott belőle a börtön

– emlékezett meg róla Varga János. Az ötvenhatos szabadságharcos elmondta, hogy Wittner Mária tizenhárom évet volt a börtönben, ahol a varrodában dolgozott. Varga János kiemelte: a szabadságharcosok a forradalom után nem hitték már el, hogy megélik kommunizmus bukását. Wittner Mária 1970-ben, az utolsó ötvenhatosok között szabadult, amnesztiát azonban nem kapott.

Wittner Mária története nemcsak a szabadságharc története, hanem a kádári megtorlás embertelenségének és cinizmusának is az egyik legfontosabb szimbóluma

– hangsúlyozta Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke.

Kapcsolódó tartalom

Wittner Mária történetmesélései irányként és példaként szolgáló tettei jelentik nagyságát és hagyatékát – így emlékezett egykori mentorára Kravecsánszki Ádám. A Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke hozzátette: Wittner Mária csodálatos, jóságos, mélyen vallásos ember volt, aki soha nem várt cserébe semmit a jó tetteiért.

A rendszerváltoztatás után Wittner Mária aktív szerepet vállalt a magyar közéletben, 1989-tól a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének elnökhelyettese, 2022-től a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökségi tagja, 2006-tól 2014-ig a Fidesz országgyűlési képviselője. A forradalomról, börtönéveiről több visszaemlékezést írt, életéről portréfilm készült Hóhér, vigyázz! címmel.

Ez a mi hazánk, a mi országunk történelme volt, erre emlékezni kell, hiszen ’89-ben az ’56-os csontokra épült a rendszerváltás, és tiszteletben kell tartani a halottakat, nekik köszönhető az, hogy a fiatalok ma nyugatra mehetnek, ott tapasztalatokat szerezhetnek, tanulhatnak, csak jöjjenek vissza, mert a haza mindenkit visszavár

– mondta a filmben a szabadságharcos.

 

Kiemelt kép: Wittner Mária 1956-os halálraítélt, korábbi országgyűlési képviselő, az esemény helyszínéül szolgáló Csepel díszpolgára az életéről szóló, Wittner és a világ – Wittner Mária ’56 lángjának őrzője című könyv bemutatóján a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián 2022. február 26-án. Az albumot Matúz Gábor állította össze. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ajánljuk még