logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Erősen aggályos adatvédelmi szempontból az LMBTQ-gyermekeknek szóló kérdőív

| Szerző: hirado.hu
Egy uniós támogatású projekt keretében több országra kiterjedő felmérést végeznek „civil jogvédő szervezetek” LMBTQ-gyermekek körében. Az online kérdőívben különösen érzékeny adatok is szerepelnek, ráadásul szülői hozzájárulás nélkül.

„LMBTQ-diákok iskolai tapasztalataira vagyunk kíváncsiak! Töltsd ki kérdőívünket” – szólítja fel kiskorú olvasóit a Háttér Társaság. A megadott link az online kérdőív oldalára vezet, ahol tájékoztatják az érdeklődőket, hogy a felmérés a Sokszínű gyermekkor nevű, kétéves projekt része, amelyet hat európai országban – Bulgária, Magyarország, Olaszország, Litvánia, Portugália és Spanyolország – folytatnak.

A deklarált cél, hogy felderítsék a világjárvány következményeit a kiszolgáltatott helyzetű LMBTQ-gyerekek és -fiatalok életében. A projekt magyarországi végrehajtását az Európai Bizottság Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek elnevezésű programja mintegy 53 ezer euróval támogatja (ami jelenleg több mint 23 millió forintnak felel meg).

A kérdőív célközönsége a 15 és 17 év közötti LMBTIQ-fiatalok a projektben résztvevő országokból

– közlik a felmérésben. A gyerekeket azzal nyugtatják: „a kérdőív anonim és titkos, nem kell megadnod a neved. Az adatokat biztonságosan tárolja és elemzi a kutatói csapat. A kutatásban való részvételed önkéntes, amelyet bármely ponton visszavonhatsz. A kutatás eredményeit az anonimitás fenntartásával fogjuk terjeszteni a tudományos közösségen és a médián belül is.”

„Nincsenek helyes vagy helytelen válaszok. Az őszinte válaszaidat szeretnénk tudni, hogy megfelelő elemzést tudjunk készíteni. Senki nem fog elítélni a válaszaidért” – biztatják a minél nagyobb nyíltságra a kiskorúakat.

A kérdőívben meg kell adni a születési évet, iskolai végzettséget, azt, hogy a kitöltő melyik országban született és jelenleg melyikben él, milyen vallású, melyik nemhez tartozónak vallja magát (férfi, nő, nem bináris), mi a szexuális irányultsága (heteroszexuális, meleg vagy leszbikus, biszex), transznemű-e, etnikai kisebbséghez tartozik-e, van-e bármilyen testi vagy szellemi fogyatékossága, testi vagy mentális betegsége, kivel és mivel tölti a szabadidejét.

Van olyan kérdés, hogy „Milyen gyakran fogyasztod a következő szereket – cigaretta, alkohol, marihuána, egyéb?” Illetve „Igaz rád egy vagy több a következő szituációk közül – nélkülözés, hajléktalanság, erőszak otthon, iskolázatlanság?”

Majd olyan tesztkérdések jönnek, hogy „Mit jelent a szexuális irányultság?” „Mit jelent a nemi identitás?” „Mik a nemi jellegek?” „Mit jelent a következő állítás: Mária egy transz nő?” „Mit jelent a következő állítás: Péter biszexuális?” „Mit jelent a következő állítás: Laura interszex?” Több pontban is azt vizsgálják, mit gondol a válaszoló az LMBTQ-személyek magyarországi jogairól, illetve az ezzel foglalkozó civil szervezetekről. Végül a Covid-járvány alatti korlátozások hatásaira, következményeire kérdeznek rá, például: „Hogy befolyásolta a Covid–19-járvány az intim kapcsolataidat?”

Adatvédelmi szakértőnk szerint a „jogvédők” online kérdőíve rendkívül aggályos, több okból is.

Hiába „anonim és titkos” a felmérés, mivel az IP-cím személyes adatnak számít, hiszen közvetlenül azonosítja az egyént.

Ráadásul a „kutatást” a LimeSurvey nevű, ingyenes és nyílt forráskódú, online statisztikai felmérésű webalkalmazással végzik.

Továbbá az európai uniós GDPR-rendelet szerint a személyes adatok kezelése csak akkor jogszerű, ha a gyermek a 16. életévét betöltötte. „A 16. életévét be nem töltött gyermek esetén, a gyermekek személyes adatainak kezelése csak akkor és olyan mértékben jogszerű, ha a hozzájárulást a gyermek feletti szülői felügyeletet gyakorló adta meg, illetve engedélyezte.”

Az LMBTQ-kérdőív nem „csupán” személyes adatot használ a gyermekek esetében szülői hozzájárulás nélkül, de a válaszokban különösen érzékeny információknak kell szerepelni, mint a szexuális irányultság, vallási meggyőződés, etnikai származás, káros szenvedélyek és betegségek.

A kiemelt kép a Háttér Társaság Facebook-oldaláról származik.

Ajánljuk még