logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új kérdések, fontos válaszok: összegyűjtöttük, amit a népszámlálásról tudni kell!

| Szerző: Lengyel Gabriella
Október elsején indul a népszámlálás, amelynek során a Központi Statisztikai Hivatal munkatársai és a képzett számlálóbiztosok begyűjtik az adatokat arról, mennyien élnek hazánk településein. Idén fontos aktuális kérdésekkel is bővül a kérdőív – erről beszélt a hirado.hu-nak Kovács Marcell, a 2022-es népszámlálás projektvezetője.

 

– Miért jó, ha összegyűjtik a lakosság adatait egy országban?

A népszámlálás az egyetlen lakossági adatgyűjtés, amelyen kötelező a részvétel, ezt törvény írja elő az uniós szabályozással összhangban. Fontos tudni, nem csak Magyarországon van ez így. Azért kell, hogy mindenkiről készüljön kérdőív, mert a népszámlálás akkor eredményes, ha pontos képet ad hazánk lakosságáról, úgy országosan, mint a települések szintjén is. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy senki se maradjon ki. A népszámlálás eredményét sokan fogják használni, döntéshozók, piaci szereplők, kutatók, az eredmények ugyanis pontos információt adnak a helyi ellátási, szolgáltatási igényekről.

Sőt, a következő években a fejlesztési támogatási programokat a népszámlálás eredményei alapján tervezik majd meg. A vállalatok is ezen adatok alapján döntenek egy új beruházásról.

A lakosság számára természetesen ez nem egyértelmű, de igyekszünk felhívni a figyelmet arra, hogy a népszámlálás mindannyiunk életét érinti, mert a következő években születő döntések ezekre az adatsorokra épülnek.

– Milyen új kérdések, témák jelennek meg a 2022-es népszámlálási kérdőíven?

– A népszámlálás alapvető célja, hogy megállapítsa, hányan élünk Magyarországon, mennyien az egyes községekben és városokban. De ennél sokkal többről szól. A kérdőív tartalma népszámlásról népszámlálásra ugyan keveset változik, uniós jogszabály is meghatározza, mely kérdéseket kell minden országban feltenni, de mindig vannak aktuális témák. Az idei az első alkalom, amikor nem használunk papíríveket, hanem elektronikus kérdőívekkel kényelmesebbé és gyorsabbá válik a kitöltés. Tartalmi oldalról a népszámlálás a társadalom legfontosabb jellemzőiről ad nagy felbontású, részletes pillanatképet. Ebbe beletartoznak a lakáskörülmények, az iskolai végzettség, a nyelvtudás, a foglalkozás, az, hogy valaki helyben dolgozik vagy ingázik, mivel közlekedik. Az adatokból látszanak a családi viszonyaink, a lakások nagysága, hányan vannak a családosok, az egyedülállók.

A lakáskörülmények adatai most különösen fontossá váltak az energiahatékonyság szempontjából. A népszámlálási adatokból látni lehet majd, milyen a lakások falazata, milyen fűtési lehetőségek vannak. Mindezek fontos információk lesznek a lakáskorszerűsítési programok tervezéséhez.

Sőt, ez a kérdéskör kiegészül egy új kérdéssel, amely az energiahatékony eszközökre vonatkozik, ebből kiderül, hányan használnak olyan takarékos eszközöket, mint a napelem vagy a napkollektor. A másik új téma a digitális jártasság, internethasználat, hiszen a világban való eligazodáshoz és a munkaerőpiaci érvényesüléshez ma már ez elengedhetetlen. A hazai népszámlálásoknak több mint 150 éves a múltja, a kezdetekben az is kérdés volt, tud-e írni, olvasni az adatközlő, azt lehet mondani, ennek a történelmi kérdésnek a mai megfelelője az, mennyire járatos valaki a digitális eszközök használatában.

– Ha járatos, akkor online is kitöltheti a kérdőívet. Mire számítanak, mekkora arányban lesznek az online kitöltők? 

– Így van. Szeptember végén levélben tájékoztatjuk a lakosságot, minden háztartás kap egy népszámlálás feliratú borítékot. Ezt a levelet fontos megőrizni, mert ez tartalmazza azt a belépési kódot, amellyel mindenki október 1–16. között el tudja önállóan végezni a kitöltést az online felületen.

A Népszámlálás2022.hu honlapon lehet majd belépni a kóddal, és kitölteni egy lakás kérdőívet, és annyi személyi kérdőívet, amennyien a lakásban élnek. Azt szoktuk mondani, tízévente fél órát kérünk a lakosságtól, ennyi ideig tart egy átlagos, kétfős háztartásban kitölteni a kérdőíveket. Egy nyereményjáték is kíséri ezt az időszakot, naponta sorsolunk a válaszadók között. A legutóbbi népszámláláskor, 2011-ben a lakosság 20 százaléka töltötte ki online a kérdőívet, idén ennél többre számítunk.

– Aki kimarad a digitális körből, számára marad a személyes adatfelvétel?

– Október 16-án lezárul az online kitöltési szakasz, ezt követően számlálóbiztosok fogják felkeresni azokat a lakcímeket, ahonnan nem érkezett be kérdőív. A népszámlálás hatalmas feladat, várhatóan közel 28 ezer számlálóbiztos fog dolgozni országszerte, nyilván a népesebb városokban többen, míg a kisebb településeken arányosan kevesebben. Korszerű e-learning képzést követő vizsga után kapják meg az engedélyt, hogy részt vegyenek a népszámlálásban. A számlálóbiztosok a munkájukért fizetést kapnak, és a feladat tanulás vagy gyes, gyed mellett is végezhető, de nyugdíjasok is jelentkezhetnek. A helyi polgármesteri hivatalokban lehet érdeklődni, hol van szükség még számlálóbiztosokra.

Az adatokból látszanak a családi viszonyaink, a lakások nagysága, hányan vannak a családosok, az egyedülállók. A lakáskörülmények adatai most különösen fontossá váltak az energiahatékonyság szempontjából.

– Mi történik ezzel az irdatlan adatmennyiséggel? 

– Az elektronikus adatgyűjtés felgyorsítja a feldolgozási folyamatot és adatvédelmileg is nagyon biztonságos. A kérdőív lezárásakor a KSH védett szerverére kerülnek az adatok, nem kell papír kérdőíveket szállítani, szkennelni. Így is hatalmas adatállományról van szó, amelynek a feldolgozása komoly feladat. A statisztikai hivatal jelentős szakmai tapasztalattal bír a tömeges adatfeldolgozásban, de azért egy népszámlálás különleges feladat. Úgy tervezzük, jövő tavasszal már publikáljuk az első eredményeket.

– Melyek lesznek az első adatok? 

– Elsőként az alapvető népszámlálási adatok, a települések lakosságának száma, nemek és életkor szerinti megoszlása jelenik meg, majd ezt követően ősztől részletesen minden témában jelentkezünk a részletes adatokkal. Minden eredmény nyilvános lesz, de a közzététel természetesen az adatvédelmi szabályoknak megfelelően, szigorúan csak összesített módon történik majd.

A kiemelt kép illusztráció.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még