logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Átadták a Mazsihisz Szeretetkórház felújított épületszárnyát

Átadták a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) fenntartásában működő Szeretetkórház Reichmann-szárnyát, új laboratóriumát és gyógyszertárát szerdán Budapesten.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: nemcsak a megújult épületrész ad okot az ünneplésre, hanem az is, hogy a kormány és a történelmi egyházak közötti együttműködés „ilyen csodálatos eredményekhez vezet”.

Hozzátette: az együttműködés gyümölcseit nem csak az adott vallási közösségek élvezhetik, hiszen az egyházi kórházak, így a Mazsihisz Szeretetkórház is kiveszi részét a területi ellátásból.

Az államtitkár köszönetet mondott a kórház vezetésének a covid-betegek ellátásáért, és kiemelte a kórház részvételét a nemzeti oltási programban.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke felidézte:

a Reichmann-szárnyat 37 éve adták át a kanadai Reichmann-család és más adományozók jóvoltából.

Az addigi, eredetileg nem kórháznak épült, az 50-es évek államosításai után kényszerből kórházzá alakított épületet, a kor akkori követelményeinek megfelelően kialakított bővítés tette elviselhetővé a betegeknek – mondta.

Emlékeztetett: a kormány 2017-ben döntött arról, hogy jelentős forrást biztosít az egyházi kórházak rekonstrukciójára, az egyházi kórházak fenntartói és vezetői pedig közösen kialakították azt az ellátási struktúrát, amely lefedi szinte az összes orvosi ellátási területet.

Azóta az intézmény a felhasznált forrásokkal „rendben és pontosan elszámolt” – mondta, hozzátéve, a projekt befejezéséhez még körülbelül két és fél milliárd forintra számítanak, meglátása szerint joggal, hiszen a kormány a nehéz gazdasági környezetben is be kívánja fejezi a megkezdett beruházásokat.

Mi pedig ígérjük, hogy minden fillért a betegek ellátásra fogunk fordítani

– fogalmazott a Mazsihisz elnöke.

Müller Cecília országos tiszti főorvos hangsúlyozta: az elmúlt két évben, a koronavírus-járvány idején a Mazsihisz Szeretetkórház bebizonyította, hogy dolgozói mindent megtesznek betegeik lehető legszakszerűbb ellátásáért.

Az országos tiszti főorvos jelezte, hogy

a beruházás a pandémia nehézségei ellenére is folyamatosan zajlott, és megköszönte a tervezők, a kivitelezők, a dolgozók munkáját és a betegek türelmét.

Azt is mondta: a korszerű, új szárny a benne dolgozók „szeretetteli tevékenységével” lesz teljes.

Moran Birman, Izrael budapesti nagykövetének helyettese szerint szívet melengető érzés látni a magyar kormány és a Mazsihisz erőfeszítését a kórház felújításáért, és ennek még nagyobb a jelentősége, tudván, hogy ez az egyetlen fennmaradt szeretetkórház Közép-Európában.

Kórterem a Mazsihisz Szeretetkórház megújult épületrészében az átadás napján, 2022. szeptember 14-én. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A mai napig élnek Magyarországon holokauszt-túlélők, akiknek egészségét és jóllétét a lehető legtovább kell ápolni és védeni – emelte ki, megköszönve a kórház munkatársainak az értük végzett munkájukat – tette hozzá a diplomata.

Shemesh Assaf, a Szeretetkórház főigazgatója arról beszélt: egy kórház úgy működik, mint egy emberi test, és a szeretetkórház jelenleg „egészséges és stabil”. Ez pedig annak köszönhető, hogy  munkatársai a jó és rossz időkben egyaránt helytálltak.

A sajtóanyag szerint

a beruházás összesen 1055 négyzetméteren és 5 szinten valósult meg.

Az eddigi kapacitás 39 ággyal, egy 200 négyzetméteres, új intézeti gyógyszertárral, valamint egyéb kiszolgáló egységekkel bővült.

A kialakított, egy-, illetve kétágyas, akadálymentesített  kórtermekben saját fürdőszoba, televízió és légkondicionáló berendezés található. Az új, központi laboratórium önálló épületben kapott helyet 205 négyzetméteren.

A kórház teljes felújítására a kormány 4,8 milliárd forintot biztosított.

Kiemelt képünk: Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára, Müller Cecília országos tiszti főorvos, Semes Asszaf, a kórház igazgatója és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke átadja a Mazsihisz fenntartásában működő Szeretetkórház megújult épületrészét 2022. szeptember 14-én. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

Ajánljuk még