logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Népszámlálás 2022 – Számlálóbiztosok jelentkezését várják az önkormányzatok

| Szerző: hirado.hu
Országszerte csaknem 28 ezer számlálóbiztos vesz majd részt az idei népszámlálás első szakaszában. Ahhoz, hogy az október 17-től kezdődő népszámlálás sikeres legyen, nagy szükség van a számlálóbiztosok lelkiismeretes és alapos munkájára. Az országos adatgyűjtés végrehajtásáról a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a települések jegyzőivel közösen gondoskodik, de sikerességéhez az egész lakosság támogatására, részvételére szükség van. A népszámlálási kérdőívek kitöltésével ugyanis a jövőnket határozhatjuk meg.

 

Minden számlálóbiztoshoz tartozik egy-egy számlálókörzet, ebben a körzetben látják majd el a feladatukat.

A számlálóbiztosok feladata lesz az, hogy október 17-e és november 20-a között bejárják a rájuk bízott körzetet, ellenőrizzék, szükség esetén pontosítsák az ide tartozó címeket, és felkeressék azokat a háztartásokat, ahonnan október 16-ig nem érkezett be online a népszámlálási kérdőív.

Az online kitöltési szakasz után, október 17-től kezdve a kérdéseket ugyanis már csak a számlálóbiztos segítségével válaszolhatjuk meg. Az ő feladata lesz az, hogy rögzítse a kapott válaszokat.

A kérdőívek kitöltéséhez el kell látogatniuk a címekre, fel kell venniük a kapcsolatot az ott élőkkel, és egy alkalmas időpontban rögzíteni kell a válaszokat egy táblagépen (tableten).

Hány számlálóbiztosra lesz szükség?

Országosan előreláthatólag csaknem 28 ezer számlálóbiztos jelentkezésére lesz szükség a népszámlálás eredményes lebonyolításához. Az egy-egy megyében, illetve településen szükséges számlálóbiztosok száma függ egyrészt attól, hányan töltik majd ki az online kérdőívet, de természetesen a népességszámmal is összefüggésbe hozható. A legtöbb számlálóbiztosra a jelentősebb területű és lakosságú megyékben – Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg –, valamint Budapesten lesz szükség.

Legutóbb, 2011-ben mintegy 37 ezer számlálóbiztos vett részt a népszámlálás lebonyolításában. A 2022-es népszámlálás során várhatóan csaknem 28 ezer számlálóbiztos munkájára lesz szükség.

Hogyan jelentkezhet számlálóbiztosnak?

A fontos közfeladatra a települési, Budapesten pedig a kerületi önkormányzatokban a jegyzőknél lehet jelentkezni. Vannak települések, ahol már betelt a szükséges létszám, de a legtöbb helyen még zajlik a számlálóbiztosok toborzása.

A KSH ajánlása szerint az érdeklődők a polgármesteri, illetve az azzal közös önkormányzati hivatalokban kérhetnek tájékoztatást.

A jelentkezési időszak településenként, a fővárosban pedig kerületenként eltérően alakulhat.

Kapcsolódó tartalom

Jelentkezni a 2022-es népszámlálás honlapján keresztül lehet, ahol a Jelentkezzen Ön is számlálóbiztosnak! felületen megtalálható, milyen feltételeknek kell megfelelnie egy számlálóbiztosnak, illetve, hogy pontosan milyen feladatokat kell ellátnia.

További információkért érdemes figyelni a hirado.hu-t, illetve a települési önkormányzatok honlapját és Facebook-csatornáját.

Kovács Marcell, a Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási és népesedési statisztikai főosztályvezetője az M1-en elmondta:

A népszámlálás október elsején kezdődik, szeptember végén pedig mindenki számára kiküldenek egy értesítőlevelet, ami tartalmazni fog egy belépési kódot, amellyel online is ki lehet tölteni a kérdőívet. A számlálóbiztosok azokat fogják felkeresni, akiktől online kitöltés nem érkezett.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánljuk még