logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyarországra látogatott a Nemzetközi Ombudsmani Intézet elnöke

Az ukrajnai menekülteknek nyújtott ombudsmani segítségről tájékozódik Magyarországon a Nemzetközi Ombudsmani Intézet (IOI) elnöke – tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) hétfőn az MTI-t.

Chris Field, aki egyben Nyugat-Ausztrália ombudsmanja, Kozma Ákosnak, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala vezetőjének meghívására érkezett Magyarországra – áll a közleményben.

Többnapos látogatása során Chris Field tájékozódik arról a közvetlen jogi és humanitárius támogatásról, amelyet a többi között a beregsurányi és a záhonyi ombudsmani információs pontokon nyújtott az Ukrajnából menekülők számára az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Mint írják: az IOI elnöke hétfőn felkereste az AJBH Debreceni Területi Irodáját, majd a magyar–román határszakaszra látogatott. Ez alkalommal Kozma Ákos tájékoztatást adott számára az Ukrajnából, a háború elől Magyarországra menekülők fogadásának körülményeiről és a segítésük érdekében tett intézkedésekről, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Debreceni Területi Irodájának működéséről, továbbá az ukrajnai menekültek közvetlen jogi és humanitárius támogatása érdekében létesített határ menti ombudsmani információs pontok munkájáról és eddigi tapasztalatairól.

A közlemény szerint Kozma Ákos hangsúlyozta, hogy az ideiglenes információs pontok megnyitása újdonságnak számít a nemzetközi ombudsmani gyakorlatban, és több külföldi kollégája jelezte, hogy fontolóra vették a gyakorlat átvételét, a területi irodák hálózatához hasonló rendszer kiépítését.

Ezeknek köszönhetően ugyanis a vidéken élő állampolgárok a lakóhelyükhöz közeli helyszíneken is kezdeményezhetik személyesen az ombudsmani eljárást – idézték Kozma Ákost.

A tájékoztatás szerint Chris Field elismerését fejezte ki Kozma Ákosnak az egyedülálló regionális ombudsmani irodahálózatot kiépítéséért és azért a tevékenységért, amit a háború elől menekülők érdekében kifejt az AJBH.

A IOI elnöke Csengersima térségében egyúttal az ott szolgálatot teljesítő szerződéses határvadászok tevékenységét is megtekintette, a következő napokban pedig a magyar–ukrán határszakaszt keresi fel, továbbá egyeztetéseket folytat többek között az Alkotmánybíróság elnökével, a rendőrség, az idegenrendészet és a büntetés-végrehajtás vezetőivel – olvasható a közleményben.

Ajánljuk még