logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hatástalanították a tűzszerészek a Dunából kiemelt légibombát

A Magyar Honvédség tűzszerészei hétfő délelőtt kiemelték a száz kilogrammos, második világháborús légibombát a Dunából, majd ezt követően megkezdték a gyújtószerkezetek hatástalanítását. A bombát hajóval szállítják majd el, ezután kezdődhet meg a korlátozások feloldása – hangzott el az M1 Híradójában.

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerészezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta: a tűzszerészbúvárok rögzítési pontokat alakítottak ki a Várkert Bazárnál, a hajóállomás közelében előkerült légibombán, majd az aknamentesítő hadihajó speciális darujával kiemelték azt.

Kapcsolódó tartalom

Az emelést végző hadihajós katonák és a műveletet biztosító tűzszerész búvárok elhagyták a biztonsági zónát, a tűzszerészek pedig megkezdték a robbanóeszköz hatástalanítását az aknamentesítő hadihajó fedélzetén – tette hozzá.

Mivel a robbanószerkezet két gyújtószerkezetet is tartalmaz, ezek hatástalanítása akár tovább is eltarthat. A hatástalanítás után a bombát hajóval szállítják el, utána kezdődhet meg a korlátozások feloldása.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó búvárai a múlt héten, gyakorló merülés közben bukkantak rá a százkilós, szovjet gyártmányú légibombára az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti folyamszakaszon.

A robbanóeszköz biztonságos kiemelése és hatástalanítása idejére a rendőrség mintegy négyszáz méter sugarú körben lezárta a területet, így a budai alsó rakpart Clark Ádám tér és a Fátyol park közötti szakaszát, a Lánchíd utcát a Clark Ádám tér és az Ybl Miklós tér közötti szakaszon, az Ybl Miklós teret, valamint a Várkert rakpartot.

Kapcsolódó tartalom

A Lánchíd utcára, az Ybl Miklós térre, a Döbrentei utcára, valamint Várkert rakpartra néző ingatlanokat kiürítették.

A Várkert Bazár tudatta: a lezárások érintik a Várkert Bazár teljes területét, nem látogatható a Neoreneszánsz kert és zárva vannak az információs pontok a Clark Ádám téren, a keleti felvezetőnél és a Savoyai teraszon is.

A hatástalanítás idejére hétfő reggeltől a Budavári Önkormányzat befogadási helyként üzemelteti a Virág Benedek Házat (Döbrentei utca 9.).

Ajánljuk még