logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több ezer ukrán anyanyelvű gyermek kezdte meg Magyarországon az iskolai tanévet

Több mint 2500 ukrán anyanyelvű gyermek kezdte el az iskolát csak az állami oktatási intézményekben idehaza. Ők azok, akik a menekült családokkal érkeztek az elmúlt hónapokban Magyarországra. Az M1-nek nyilatkozó tanárok azt mondták, ahogy csak tudják, segítik őket – közölte az M1 Híradója.

A legegyszerűbb magyar szavakkal ismerkednek az ukrán gyerekek egy miskolci iskolában. A 13 éves Spelove Andrej szüleivel menekült Magyarországra a háború elől. Miskolcon jár iskolába, szülei pedig egy gyárban kaptak munkát. „Elég sok mindent tanulok, magyarból is igyekszem, a biológia tetszik a legjobban, mert otthon is azt tanuljuk, mint itt” – mondta az ukrán kisfiú.

Egy kárpátaljai származású tanárnőt már az előző tanév tavaszán felvettek az iskolába. Molnár Krisztina azt mondta, hogy

az ukrán gyerekeknek – a tananyagon kívül – nyelvi nehézségekkel is meg kell küzdeniük.

„Becsöppentek egy idegen nyelvi környezetbe, és nekik ezt lelkileg is át kell élni, sokszor ukránul beszélek velük azért, hogy megértsem, hogy mi van velük” – magyarázta Molnár Krisztina, a Miskolci Kazinczy Ferenc Általános Iskola angol–magyar szakos tanára.

Nem a miskolci intézmény az egyetlen, ahol ukrán diákok is tanulnak. Az egyik határ menti iskolában például két nyelven tartják az órákat.

„Van olyan gyerek, akinek már volt egy alapszókincse vagy úgy érkezett, vagy akik Kárpátaljáról jöttek, ők fogékonyabbak a magyar nyelvre. De van olyan gyerek, aki Kelet-Ukrajnából jött, és csak itt hallott először magyar szót” – mondta Imre Éva, a Dankó Pista Egységes Oktatási Intézmény magyartanára.

Az iskolában ukrán anyanyelvű és kárpátaljai magyar diákok is tanulnak. A háború kitörése óta viszont jelentősen nőtt a menekült diákok száma.

Zaporizzsja városból érkeztem. A városban vannak rakétatámadások, de hál istennek nem sűrűn, de a megyét tejesen elfoglalták az orosz hadseregek” – mesélte egy ukrán fiú.

Egy esztergomi egyházi fenntartású közoktatási intézményben is fogadtak menekült diákokat, velük közösen indították el az új tanévet.

„Jelenleg négy menekült van nálunk. Mind a négy magyar származású kárpátaljai. Egy család három gyerekkel, óvodással, elsőssel, harmadikossal, Munkácsról érkezett. Egy nagylányt pedig Dunabogdányban fogadták be, ő szintén kárpátaljai, 9. C osztályba jár” – fejtette ki Valkó Miklós, az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola igazgatója.

Kaposvár egyik kollégiumában májusban szállásolták el a harkivi gyermek- és ifjúsági sportiskola dzsudócsapatát. A fiataloknak a tanuláshoz szükséges eszközöket az Ökumenikus Segélyszervezet biztosította.

Mivel vannak köztük egyetemisták is, a diákok nagyon örültek a laptopoknak.

„Tizennégy tabletet hoztunk, annyi gyermek van, és van három laptop, amivel a tanulásukat elő tudjuk segíteni. Ugye ők online vesznek részt a tanulásban, a harkivi tankerülettel együttműködve. És ezért szükséges számukra, hogy legyen informatikai eszköz” – mondta Bacza Barbara, az Ökumenikus Segélyszervezet Biztos Kezdet Gyermekházának vezetője.

2611 Ukrajnából érkezett tanuló kezdte meg az idei tanévet azokban az iskolákban, amelyeket a tankerületi központok tartanak fenn. A magyarul nem beszélő menekült gyermekeknek a legtöbb iskola külön nyelvoktatást és felzárkóztatást is biztosít, ennek költségeit pedig a kormány állja, saját erőforrásból.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még