logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem remeg meg a Gazprom - az európai bevétele 53 milliárd dollárról 100 milliárdra növekszik

| Szerző: hirado.hu
A Gazprom idén 43 százalékkal szállít kevesebb gázt Európába, mint tavaly, ami átlagosan háromszorosára emeli az árakat. A vállalat európai exportbevétele 53 milliárd dollárról 100 milliárdra növekszik – írta Facebook-bejegyzésében Hortay Olivér a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának vezetője a Financial Times lapjában megjelent cikkre reagálva. A lap szerint ugyanis a magasabb gázárak segítenek az orosz Gazprom földgázkitermelő cégnek az ellátáscsökkenés ellensúlyozásában.

A Financial Times pénteken megjelent cikkében arról számolt be, hogy a Gazprom vállalat stabilan tartja a gázeladásokból származó bevételeit, mivel az emelkedő árak kompenzálták az Európába irányuló szállítások csökkentéséről szóló döntését.

A Kreml a héten közölte, hogy mindaddig zárva tartja az Északi Áramlat 1-es gázvezetéket, amely a Balti-tengeren keresztül szállít gázt Európába, amíg a Nyugat fenntartja a gazdasági szankcióit.

Ez azt jelenti, hogy a Gazprom most körülbelül napi 84 millió köbméter gázt szállít Európába Ukrajnán és Törökországon keresztül, szemben a tavalyi 480 millió köbméteres napi átlaggal – hívta fel a figyelmet a brit lap.

A szállítások csökkenése azonban várhatóan az idei árakat átlagosan a háromszorosára fogja emelni 2021-hez képest, ami a BCS Global Markets olaj- és gázipari elemzője, Ron Smith szerint segít a Gazpromnak 85 százalékkal, 100 milliárd dollárra növelni az összbevételét.

Kapcsolódó tartalom

Tavaly a Gazprom köbméterenként átlagosan 310 dolláros áron exportálta a gázt Európába és Törökországba, ami 54 milliárd dolláros bruttó exportbevételt eredményezett. Most Ron Smith becslése szerint 2022 egészét tekintve a vállalat 43 százalékkal kevesebb mennyiséget szállít majd, de köbméterenként 1000 dolláros átlagáron.

A Financial Times cikkére Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának vezetője is reagált, és Facebook-bejegyzésében emelte ki, hogy a

Gazprom idén 43 százalékkal szállít kevesebb gázt Európába, mint tavaly, ami átlagosan háromszorosára emeli az árakat. A vállalat európai exportbevétele 53 milliárd dollárról 100 milliárdra növekszik”.

Egy viszonylag kis mértékű mennyiségcsökkenés nagymértékű gázárnövekedést okozhat, ami a kínálatát csökkentő termelő számára a bevételek növekedését eredményezheti. Más szóval, megalapozottan állítható, hogy a Gazprom többet keres azon, hogy kevesebb gázt szállít – mutatott rá Ron Smith elemző.

Szergej Vakulenko, független orosz energetikai elemző becslése szerint a Gazprom a jelenlegi árak és szállítások mellett naponta mintegy 250 millió eurót keres, ami ezt jeleni, hogy ennyit veszítene, ha leállítaná az Európába irányuló gázszállításokat.

Ehhez képest 2019-ben, a világjárvány és az orosz-ukrán háborút megelőzően, ez az összeg átlagosan 290 millió euró volt naponta

– hangsúlyozta a Financial Times.

A Gazprom továbbra is nyereséges

Az orosz gázszolgáltató 2022 első félévében 41,75 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el a tavalyi év egészét tekintve 29 milliárd dolláros nyereségről – derült ki a vállalat múlt heti közleményéből. A cég az orosz államnak további 20 milliárd dollár osztalékot fizetett ki.

Kapcsolódó tartalom

2019-ben, mielőtt 2020-ban a szállítások koronavírus okozta visszaesése és a következő évben az Európába irányuló áramlások folyamatos beszűkülése miatt a Gazprom 16,3 milliárd dolláros nyereséget jelentett.

A brit lap kiemelte, hogy egyes elemzők szerint az árnövekedés arra késztette a Gazpromot, hogy elégesse a nem szállított gáz egy részét.

Wayne Bryan, a Refinitiv pénzügyi szolgáltató cég elemzője szerint a vállalat az elmúlt hetekben naponta 8,5 millió font értékű árut füstölt el.

Oroszország igyekszik más felvásárlópiacok felé nyitni, mivel az Európai Unió felgyorsította azon erőfeszítéseit, hogy megszüntesse az orosz energiától való függőségét.

Az idei év első hét hónapjában a Gazprom legfrissebb rendelkezésre álló adatai szerint a Kínába irányuló gázexport 61 százalékkal nőtt az előző évhez képest, bár a korábbi alacsony szintről. A Gazprom kedden bejelentette, hogy Peking áttér arra, hogy a gázért dollár helyett jüanban és rubelben fizessen.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Ajánljuk még