logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Pontosította Karácsony Gergely állításait a Főkert volt vezetője

| Szerző: hirado.hu
A közterületre kiültethető, minimum kétszer iskolázott földlabdás fasori-, vagy parki fákat egy kategóriába számolni az erdészeti suhángokkal torz és felelősen vállalhatatlan – figyelmeztette a főpolgármestert az elismert szakember.

A főpolgármester Facebook-oldalán beszámolt arról, hogy meglátogatta „a Főkert 100 százalékos tulajdonában lévő Tahi Faiskolát, ahol Budapest jövendőbeli fái cseperednek”, majd egy kommentben kijelentette: „a ciklus első felében több fát ültettünk, mint Tarlós az egész ciklusa alatt”.

Állítását azonban cáfolta Szabó József, a Főkert volt vezérigazgatója, aki így fogalmazott: „nem lenne jó, ha valótlanságokat állítana egy felelős városvezető, így engedd meg, hogy részben pontosítsak”. „Aki erről a faültetési adatról tájékoztatott, az sajnos vagy nagyon nagyot csúsztatott, szakmaiatlanul és így a laikusok számára megtévesztően jelentett le számokat a városvezetés felé, vagy nem szakmabeli, hanem inkább marketinges lehetett, mert egyszerűen és tényszerűen ez a kijelentés nem igaz!” – hangsúlyozta az elismert szakember.

Kifejtette: „Feltételezem, hogy az erdészeti módszerrel eltelepített szabadgyökerű erdészeti csemetéket, suhángokat senki, egyetlen egy szakember sem tekinti „fá”-nak, azaz egyenrangúnak és összehasonlíthatónak a politikusi, ki tud nagyobbat és többet mondani számolásnál. A közterületre kiültethető, rendeleteknek és szabványoknak is megfeleltetett, azaz minimum 2x iskolázott földlabdás fasori-, vagy parki fákat egy kategóriába, egyenértékűnek számolni a maximum félméteres erdészeti suhángokkal nagyon torz és egyben felelősen vállalhatatlan és szakmaiatlan összehasonlítást fog csak eredményezni.”

A Főkert korábbi vezetője kitért arra, a posztban tévesen szerepel az is, hogy a Főkert lenne a Tahi Faiskola 100 százalékos tulajdonosa, hiszen az már több mint egy éve, „a Főkert NZrt., a több mint másfél évszázadon át önállóan gazdálkodó társaság megszűnését, beolvadását követően, már a BKM – Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.”

Emlékezetes, hogy a főpolgármester tavaly szeptemberben költségcsökkentésre hivatkozva – óriási tiltakozás közepette – megszüntette a Főkert önállóságát,

a nagy múltú céget a Budapesti Temetkezési Intézettel, a Fővárosi Kéményseprőipari Nonprofit Kft.-vel és a Főtávval beolvasztotta egy nagy fővárosi holdingba, amelyet 2021. augusztus 31-én Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. néven jegyzett be a cégbíróság.

Kampányában Karácsony Gergely azt ígérte, új fát ültetnek minden fővárosi újszülött tiszteletére (évente mintegy tizenötezer csecsemő születik Budapesten), és ígéretét később, megválasztott főpolgármesterként is megerősítette.

Ajánljuk még