logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Agrárminisztérium: Elkezdődött a tanév a Soproni Egyetemen

Az erdőalapú ipar, a fenntartható fagazdálkodás valós megoldási lehetőségeket kínál Magyarország számára, legfontosabb ezek közül az energiaválság enyhítése, a fosszilis tüzelőanyagok arányának csökkentése, a biodiverzitás növelése, a klímaváltozás káros hatásainak mérséklése – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a Soproni Egyetem tanévnyitó ünnepségén.

A Soproni Egyetem a nyugat-dunántúli régió és egyben Nyugat-Magyarország egyik legfontosabb szellemi, oktatási és kutatási központja. Jogelődje az 1735-ben alapított Selmecbányai Akadémia, az intézmény azóta megszakítás nélkül az erdőkkel foglalkozó magyar felsőoktatás egyedülálló képzési helye.

Az erdők és a természeti környezet valamennyi területét ismerő, Sopronban végzett erdő- és faipari mérnökök, természetvédelmi mérnökök, vadgazdamérnökök, környezetvédelmi mérnökök, közgazdászok és pedagógusok sokasága óvja és védi ma a gyakorlatban a jövő zálogát – írták.

Zambó Péter szerint az önálló Soproni Egyetem létjogosultságát az adja, hogy egyszerre rendelkezik a fenntarthatóság ökológiai, gazdasági és társadalmi szegmensek megértéséhez és vizsgálatához szükséges oktatási és kutatási képességekkel, valamint szervezeti egységekkel.

Beszédében további fontos mérföldkőként említette a közlemény szerint, hogy megalakult az agrárágazaton belül az első tudásközpont is, az Erdészeti Ágazati Tudásközpont. Az oktatási intézmények és a gazdaság szereplői által létrehozott szervezet legfőbb célja, hogy egységes keretek közt, összehangolt tartalommal és gyakorlati képzéssel alakítsa ki az erdészeti képzést a középfokú oktatástól a felsőfokúig.

Kiemelten fontos, hogy egy ilyen, az agráriumban speciális terület országosan egységes szemlélet alapján tudja biztosítani a belföldi erdők gyarapítását és minőségének megőrzését. A tudásközpont biztosítja a diákok számára azt a duális képző helyet, ahol a gyakorlati ismeretek és tapasztalatok megszerezhetők, ami számos előnyt jelent a képzésben részt vevő diákok és a vállalatok, cégek számára is – olvasható a közleményben.

Az ünnepségen Pro Universistate Soproniensis emlékérmet kapott Pacsay-Tomassich Orsolya,

a Magyar Diplomáciai Akadémia elnöke és Somogyi Norbert, Magyarország párizsi nagykövetségének tudományos és technológiai attaséja.

A Soproni Egyetemért emlékérmet Árendás György ügyvivő szakértő vehette át munkája elismeréseként. Címzetes egyetemi docensi címet adományozott az egyetem Szentpéteri Sándornak, az AM Erdészeti Fejlesztéspolitikai és Innovációs Főosztály főosztályvezetőjének – közölték.

Kiemelt kép: Zambó Péter (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ajánljuk még