logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nyitrai: Szeptember 12-én rendezik meg a Sérült Gyermekek Napját

Harmincadik alkalommal rendezik meg a Sérült Gyermekek Napját szeptember 12-én a fővárosi állatkertben – jelentette be a kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos kedden Budapesten az Egyszülős Központban.

Nyitrai Zsolt azt mondta: a fogyatékossággal élők és az őket képviselő szervezetek számíthatnak a magyar kormány támogatására. Egy évtized alatt csaknem háromszorosára nőtt a fogyatékosságügyi érdekképviseleti szervezetek állami támogatása – hangsúlyozta a miniszterelnöki biztos.

Hozzátette: a kormány elkötelezett abban, hogy a fogyatékossággal élők számára is megteremtse az önálló életvitel körülményeit, az integráció lehetőségét, hogy ők is hozzáférjenek az alapvető szolgáltatásokhoz.

Nyitrai Zsolt arról is beszámolt: a kormány jó partnerségben működik együtt a fogyatékossággal élőket képviselő érdekképviseleti szervezetekkel.

Ezen a területen kiemelten fontos a „semmit rólunk, nélkülünk elv”, azaz a fogyatékossággal élőket érintő ügyekben mindig kikérik az érdekeiket képviselő szervezetek véleményét, amelyet beépítenek a döntésekbe

– mondta.

A miniszterelnöki biztos az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) által szervezett rendezvényről, a sérült gyermekek napjáról szólva megjegyezte: több ezer fiatal gyűlik össze ilyenkor a fővárosban rokonaikkal, segítőikkel.

Közölte: a Volánbusz 19 megye 57 városából térítésmentesen szállítja a résztvevőket a fővárosba.

Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke a harmincadik alkalommal meghirdetett rendezvényről elmondta: változatos programokkal, például Vastag Csaba koncertjével várják a sérült gyermekek napjára érkezőket.

Kiemelte, első alkalommal működnek együtt az Egyszülős Központtal, amely a rendezvényen hasznos információkkal segíti az érintett családokat.

Nagy Anna, a központ vezetője elmondta:

ma Magyarországon mintegy 300 ezer olyan család van, amelynek mindennapjaiból az egyik szülő hiányzik.

Központjuk az elmúlt több mint négy évben 28 ezer családnak nyújtott támogatást.

A két civil szervezet közötti együttműködésről szólva kiemelte: a rendezvény lehetővé teszi, hogy szélesebb körben megszólítsák az egyébként gyakran „láthatatlanul élő” egyszülős családokat.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még