logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gazdaságfejlesztési államtitkár: A kormányzati programok segítették a céges hitelezést

A kormányzati programoknak köszönhetően továbbra is aktív maradt a vállalati hitelezés az idei első félévben: a vállalkozásoknál az egy évvel korábbihoz mérve 15 százalékkal, a kis és közepes cégeknél csaknem 3 százalékkal nőtt a hitelezés – mondta Lóga Máté kedden Budapesten.

A gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár Búza Évával, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatójával tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte: a vállalati hitelek piacán domináns szerepet játszott a Széchenyi Kártya Program, amely már helyettesíti az időközben kivezetett Növekedési Hitelprogramot.

A bankok többsége a hitelezés bővülését várja az év második felében, ugyanakkor többen is jelezték, hogy számítani kell a hitelfelfeltételek szigorítására, továbbá a hitelcélok is változnak – mutatott rá. A beruházási hiteleket visszafogják, illetve előtérbe kerülnek a rövidebb futamidejű, elsősorban forgóeszköz hitelek a banki hitelezésben – tette hozzá.

A Széchenyi Kártya Programban több mint 82 ezer szerződött hitel van, a hitelösszeg pedig eléri a 2500 milliárd forintot.

A program új szakaszba lépett a nyáron, amelynek felfutása szeptember második felétől, októbertől várható – jelezte, utalva arra, hogy a kkv-hitelezést ez a konstrukció fogja mozgatni.

A jelenlegi makrogazdasági környezetben figyelemmel kell kísérni, hogy milyen hatásai lehetnek a szankcióknak és az energiaár-növekedéseknek a pénzpiacokra, a jegybank új tanulmánya alapján is elmondható, hogy „van borúlátás” – szögezte le.

Lóga Máté szerint a 2008-as krízis idején szerzett tapasztalatok segítséget nyújtanak abban, hogy az esetleges hitelpiaci zavarokat a lehető leggyorsabban elhárítsák. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a kezességvállalásukkal a kkv-nak és kismértékben a nagyvállalatoknak biztosított hitelek összege 3059 milliárd forintot tett ki idén június 30-ra.

Kifejtette: a Krízis Garanciaprogramban vállalt kezességek összege megközelítette a 2350 milliárd forintot. A társaság több mint 75 ezer szerződést kötött, 55 ezer hazai vállalkozás forráshoz jutását segítette kezességvállalásával.

A társaság portfoliója a pandémiát megelőző év, azaz a 2019. év végi 777 milliárd forinthoz képest megháromszorozódott két és fél év alatt, közben pedig a hatékonyságot is növelték, a benyújtott igénylések átfutási ideje javult – hívta fel rá a figyelmet.

Kitért arra, hogy júniusban jelentősen megugrott az intézményhez beérkezett kérelmek száma:

összesen 430 milliárd forint értékű kezességet vállaltak az év hatodik hónapjában, ami azonos a teljes első 5 havi adattal.

Az intézet új garanciaprogramot indított Krízis2 néven a hazai kkv-k forráshoz jutásának elősegítésére, továbbá egyebek közt egy új zöld garanciatermék bevezetésére készülnek – ismertette.

Arra a kérdésre, hogy év végére várhatóan mekkora lesz a Garantiqa portfoliója, a vezérigazgató elmondta, hogy elégedettek lesznek, ha sikerül tartani a 2500 milliárd forintot; a mérlegüket készítik fel a lassulásra, tőkésítettségük ugyanakkor „rendkívül jó”.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: shutterstock)

Ajánljuk még