logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bőven talált LMBTQ-olvasnivalót idén is a Háttér Társaság

| Szerző: hirado.hu
Közzétette újabb negyedéves LMBTQ könyvszemléjét a Háttér Társaság. Az ismét több mint ötven kiadványt bemutató tájékoztatóban szerepelnek ifjúsági regények, történelmi áttekintés és riportkötet, de felhívják a figyelmet „homofób” és „transzfób” könyvekre is.

 

„Az antropológiai céltévesztés, amely széles körben jellemző korunk kulturális légkörére, kétségtelenül hozzájárult a család lerombolásához, azzal a céllal, hogy ki kell iktatni a férfi és a nő közötti különbségeket, amelyeket csupán történelmi-kulturális jelenségnek/feltételnek tekintenek. Ilyen körülmények között a nevelői küldetés azzal a kihívással találja szemben magát, amely az általában gendernek nevezett ideológia különböző formáiból merül fel, amely tagadja a férfi és nő közötti lényegi különbözőséget és kölcsönösséget. Nemi különbségek nélküli társadalmat vizionál és lerombolja a család antropológiai alapját” – idézi a Háttér Társaság friss szemléjében a Szent István Társulat által kiadott „Férfinak és nőnek teremtette őket” című könyv fülszövegét, a katolikus egyházhoz kötődő, homofób és transzfób kiadványnak minősítve azt.

A szervezet természetesen többnyire számukra pozitív olvasnivalót ajánl követői figyelmébe, köztük egy riportkötetet A szivárvány árnyéka címmel, amely az LMBTQ távolinak látszó, ismeretlen, de végtelenül emberi világába kalauzol.

Az ifjú olvasókat pedig arra buzdítják, merüljenek el Alice Oseman világában, a népszerű Könyvmolyképző által kiadott Heartstopper: fülig beléd zúgtam, valamint a TharnType story (Ulpius Baráti Kör) köteteivel.

A Heartstopper-ben két fiú találkozik. Két fiú összebarátkozik. Két fiú egymásba szeret, és gyakorlatilag ugyanez történik a TharnType történetében is, annyi különbséggel, hogy előbbiben Charlie és Nick, utóbbiban Tharn és Type a két főszereplő. A Heartstopper esetében az egymásra találás nehézségét az jelenti, hogy Nick „tipikus rögbis fiú, és biztos, hogy csak a lányok érdeklik. Ám a szerelem útjai kifürkészhetetlenek”.

A másik sorozatban az egy kollégiumi szobába kerülő két egyetemista közül Type „mélységesen homofób”, Tharn viszont „őrülten szexi homoszexuális srác”, így az akadályok végül elhárulnak kapcsolatuk elől. A két történetből készült tinisorozatok a Netflixen futnak.

A szerző, Alice Oseman egyébként magát „aromantikusnak”, illetve „aszexuálisnak” vallja.

Szintén a Könyvmolyképző Háttér Társaság által reklámozott kiadványa Saundra Mitchell The Prom – A végzős bál című ifjúsági regénye, amely arról szól, hogy Emma Nolan-nek és Alyssa Greene-nek közös a célja: egy párként szeretnének mutatkozni a végzősök iskolai bálján.

Csakhogy Alyssa még nem coming outolt, anyukája pedig a szülői munkaközösség tagja, és mindent elkövet, hogy azonos nemű párok ne vehessenek részt a bálon.

A happy end persze itt sem marad el.

Ajánljuk még