logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tizenkétszer lenne magasabb a magyarok gázszámlája a rezsicsökkentés nélkül

Csaknem tizenkétszer lenne magasabb a magyarok havi gázszámlája, ha világpiaci áron kellene fizetniük – így számol a magyar kormány. Hangsúlyozzák, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően továbbra is a magyarok fizetik a legalacsonyabb rezsit Európában. A családok ráadásul rögzített árat fizetnek, ami védi őket a világpiaci áremelekedéstől.

Ha a jelenlegi világpiaci árat kellene fizetni az energiáért, egy háztartásnak csaknem 12-szer magasabb lenne havonta a gázszámlája” – erről írt a kormány közösségi oldalán pénteken. A bejegyzésben egy grafika is látható, amelyen azt írják: 144 köbméter gázért a magyaroknak 14 700 forintot kell fizetniük – hála a rezsicsökkentésnek. Világpiaci áron ugyanennyi gáz 170 227 forint lenne. A kormány hangsúlyozza, hogy átlagfogyasztásig továbbra is biztosítják a rezsicsökkentést.

Szakemberek hosszú ideje beszélnek róla, hogy az orosz-ukrán konfliktus, a háborús infláció és a hibás brüsszeli szankciók vezettek odáig, hogy sosem látott magasságokba emelkedtek az energiaárak.

A holland gáztőzsdén például néhány napja a tavalyi sokszorosa, több mint 340 euró volt egy megawattóra gáz.

(Forrás: M1)

Elkerülhetetlen, hogy a magas energiaárak és azok hatásai begyűrűzzenek Magyarországra. Viszont a kormány a rezsicsökkentéssel az átlagfogyasztásig továbbra is megvédi a magyar családokat: vagyis a számla jelentős részét az állam fizeti. Az M1 Híradónak korábban többen azt mondták: nem aggódnak.

Kapcsolódó tartalom

Augusztus 1-től a villamos energiánál az átlagfogyasztási limit 2523 kilowattóra, a földgáznál pedig 1729 köbméter évente. A gáz köbméteréért 102, az áramért kilowattóránként 36 forintot kell fizetni.

Azzal, hogy az új rezsiszabályok hatóságilag rögzítik az áram és a gáz árát, továbbra is a magyar családok vannak Európában az egyik legnagyobb biztonságban.

Ez a gázszámlákon is látszik. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adataiból kiderül, hogy júliusban is Magyarországon kellett a legkevesebbet fizetni a gázért.

(Forrás: M1)

Hollandiában a legdrágább a gáz: ott egy kilowattóra több mint 28 eurócent volt. Hasonló a helyzet Svédországban és Dániában is, hiszen ezekben az országokban is mintegy 23-24 eurócentet kellett fizetni.

(Forrás: M1)

Most mutatjuk azokat az országokat, ahol a legkevesebbet fizetnek az emberek: Magyarország a listának ezen a végén szerepel. Hazánkat Szerbia, Horvátország és Szlovákia követi.

(Forrás: M1)

A legalacsonyabb gázárat azonban Európában a magyar lakossági fogyasztók fizették júliusban, ugyanis egy kilowattóra gáz alig több mint 2,5 eurócentbe került. Vagyis a gáz 10-szer olcsóbb Magyarországon, mint Hollandiában.

Évek óta a magyarok fizetik a legkevesebbet a rezsiért Európában

– erről a Mathias Corvinus Collegium gazdaságpolitikai műhelyének vezetője beszélt. Sebestyén Géza szerint a jelenlegi kormány megvédi a magyarokat a brutális energiaáraktól. 2010 előtt azonban ez nem így volt.

Magyarország 2010 előtt gyakorlatilag az átlagos európai árakat fizette áramra és gázra is, ami nagyon magas volt. A magyar fogyasztók fizették jövedelemarányosan a legmagasabb költséget. A másik logika pedig, amit Magyarországon látunk, az pedig az, hogy védi a kormány a fogyasztókat a piaci árak szélsőséges ingadozásától” – fogalmazott.

A szakértő hozzátette: a fűtési szezonban még magasabb gázárakra kell számítani a világpiacon, aminek fényében nemcsak az átlagfogyasztás alatt, hanem az afölött meghatározott hazai árak is nagyon kedvezőnek számítanak.

Kiemelt kép: Horváth Péter Gyula/hirado.hu

Ajánljuk még