logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hortay Olivér: A magyar földgázbeszerzés az egész régió ellátásbiztonságát javítja

Minden Oroszországgal szemben bevezetett és tervezett szankciót elutasítanak a magyarok – ez derül ki a Századvég legújabb felméréséből. Toronymagas, 81 százalékos az elutasítottsága annak, hogy az Európai Unió és tagállamai fegyvert vásároljanak Ukrajnának, továbbá a megkérdezettek ugyanekkora mértékben ellenzik az orosz turisták és turizmus kitiltását Európából – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában, melynek vendége Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője volt.

A Századvéggel a háború kirobbanása óta több közvélemény-kutatást is végeztünk, ahol a magyar lakosság véleményét térképeztük fel a szankciókról, a háborúról, és az általános élményem az az, hogy a magyar lakosság sokkal világosabban, sokkal tisztábban látja a helyzetet az első pillanattól kezdve, mint a nyugati politikai elit” – mondta Hortay Olivér.

Az energetikai szakértő azt is elmondta, hogy a Századvég egy héttel a háború kirobbanását követően készített egy felmérés, és már akkor a magyar lakosság kétharmada elutasította azokat a szankciókat, amelyek érintik az Európai Unió és Magyarország energiaellátását.

Már ebben az időszakban a magyar lakosság 90 százaléka a konfliktus mielőbbi, békés rendezése mellett, a tárgyalások mellett volt és nem a konfliktus mélyítése, a fegyverszállítások mellett

– hangsúlyozta Hortay Olivér.

Azóta ezek az arányok tovább növekedtek. A Századvég friss kutatásából kiderül, hogy például a magyar lakosság 78 százaléka elutasítja az olajembergót.

Kapcsolódó tartalom

Ezzel szemben azonban az látszik, hogy a háborút követő hetekben a brüsszeli képviselők és néhány nyugati tagállam vezetése ezzel szögesen ellentétes politikai pozíciót vett fel, aminek az a lényege, hogy a békével szemben az egyetlen lehetséges forgatókönyv Ukrajna győzelme – mondta a szakérő. Majd megjegyezte, hogy egy héttel ezelőtt Ursula von der Leyen ezt el is mondta. Az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy nem végződhet másképpen a háború, mint Ukrajna győzelmével, és hogy Oroszországot meg kell büntetni.

Hortay Olivér véleménye szerint a tavasz során például

a brüsszeli képviselők – Ursula von der Leyen, Kadri Simson, Frans Timmermans – nemhogy nem vettek tudomást azokról a közvélemény-kutatási eredményekről, hanem kifejezetten tagadták a valóságot azzal, hogy több ízben úgy nyilatkoztak, hogy mögöttük áll az európai társadalom is, például az energiaszállításokat érintő szankciókban.

Hortay azt is elmondta, hogy a Századvég egy nyílt levelet is írt akkor Kadri Simsonnak, amiben a kutatóintézetük eredményeire hivatkozva felhívták a figyelmét, hogy az európaiak és a magyarok nem támogatják azt az irányt, amiben az Európai Bizottság halad.

Májusban, amikor az olajembergóról szóló tárgyalás folyt, Magyarország volt az egyetlen, ami a tárgyalások előtt nyíltan kiállt és elmondta, hogy nem támogatja az olajembargót, történt ez annak ellenére, hogy már akkor látszódott, hogy a többségi társadalom nemcsak Magyarországon, hanem európai uniós szinten a magyar kormány álláspontján van – emelte ki Hortay Olivér.

A szakértő arra is felhívta a figyelemt, hogy több nyugati lap is bírálta a kormányt azért, mert növelte az orosz gázbeszerzéseit.

„Amit én szívesen olvasnék ezekben a nyugati újságokban, hogy ha nem Oroszországtól , akkor mégis kitől javasolnának földgázbeszerzést”

– tette fel a kérdést Hortay Olivér, majd hozzátette, hogy Európában most már nem az a kérdés, hogy mennyiért lehet vásárolni földgázt, hanem hogy egyáltalán van vagy nincs.

Ebben a helyzetben a magyar kormány pragmatikus módon attól a szereplőtől, akinek van gáza, többletgázt vásárol – mutatott rá a szakértő, majd megjegyezte, hogy ezzel a többletvásárlással a magyar kormány nemcsak Magyarország, hanem az egész régió ellátásbiztonságát javítja.

Kapcsolódó tartalom

Magyarország pozíciója uniós összevetésben kifejezetten kedvező

Magyarország relatív pozíciója európai uniós összevetésben kifejezetten kedvező. Ez egyrészt a nagy gáztároló-kapacitásunknak, másrészt a most megnövelt mennyiségű orosz szerződésünknek köszönhető – magyarázta Hortay Olivér, aki azt is elmondta, hogy

ebből kifolyólag úgy tűnik, hogy sem a lakosság, sem az ipar esetében ellátási problémákra nem kell számítani.

A lakosságot védi a rezsicsökkentés, védik a hatósági árak, az ipar esetében azonban az az áremelkedés, ami az elmúlt hetekben kifejezetten felgyorsult az európai piacon, az problémát okozhat, mert a tagállami piacok nagyon szorosan összekapcsolódnak, és az északi Áramlattal kapcsolatos probléma és az ennek következtében fellépő áremelkedés a magyar gáztőzsdére és gázpiacira is begyűrűzik – mondta Hortay Olivér.

Ajánljuk még