logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb béremelést kapnak a rendvédelmi dolgozók

| Szerző: hirado.hu
A hivatásos állományú rendvédelmi szerveknél dolgozóknak, lehet az rendőr, lehet az börtönőr, tűzoltó, mindenkinek a mai naptól, legalább 116 ezer forinttal emelkedik a bére – közölte Rétvári Bence, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1-en.

Rétvári Bence, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1-en elmondta, a legutóbbi béremelés januárban volt, akkor tíz százalékkal nőtt az illetmény, majd februárban hat havi fegyverpénzt kaptak a rendőrök, és a mostani is egy jelentős, érezhető léptékű emelés lesz a számukra.

„A hivatásos állományú rendvédelmi szerveknél dolgozóknak, lehet az rendőr, lehet az börtönőr, tűzoltó, mindenkinek a mai naptól, legalább 116 ezer forinttal emelkedik a bére. Ez összesen 51 milliárd forintnyi többlet, amit erre biztosítottunk. De, az rendkívül fontos, hogy őket is megbecsüljük, és akár egy évben valóban több emelés is legyen”

– fogalmazott.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ már júliusban közölte, hogy a rendőrök és katonák újabb béremelése két lépcsőben valósul meg: idén szeptemberben, majd 2024 januárjában. A legutóbbi béremelés januárban történt, akkor tíz százalékkal nőtt az rendőrök és katonák illetménye, majd februárban hat havi fegyverpénzt is kaptak, amellyel a kormány a járvány elleni védekezésért és a határvédelemért tett szolgálataikat ismerte el.

Járőröző rendőrautó a Kopaszi-gát központi sétányán, az Összekötő vasúti híd (Déli összekötő vasúti híd) lábánál, attól délre, Budapest XI. kerületében.  (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

A kormány döntése értelmében a belügyminiszter irányítása alatt álló rendvédelmi szervek és az Országgyűlési Őrség hivatásos állományú tagjai illetménye átlagosan bruttó 116 916 forinttal emelkedik az első ütemben. A hivatásos béremelés első része szeptember 1-jével lép életbe, a fennmaradó 2024 január 1-jével.

A mostani emelés a tiszthelyettesi állománynál átlagosan 30-44 százalék közötti, a tiszteknél átlagosan 18-25 százalékos bérfejlesztést jelent.

A jelentős változást jól érzékelteti a pályakezdő illetmények növekedése, hiszen

2022. szeptember 1-jével a tiszthelyettesek az eddigi 267 000 forint helyett 384 000 forintos, a pályakezdő tisztek az eddigi 393 000 forint helyett 510 000 forintos illetménnyel kezdhetik meg pályafutásukat.

Nemcsak a rendőrök, hanem a katonák bére is tovább nő. A katonák újabb béremelése – a rendőrökhöz hasonlóan – két lépcsőben valósul meg, idén szeptembertől, majd 2024 januárjától jelentős illetményemelésben részesülnek.

Egy kezdő közkatona jelenlegi 280 343 forintos illetménye szeptembertől 399 180 forintra, 2024 januárjától 439 098 forintra, míg egy kezdő őrmester illetménye a jelenlegi 375 064 forintról szeptembertől 421 834 forintra, 2024 januárjától 509 287 forintra emelkedik.

A határvadászra a rendvédelmi hivatásos állomány más tagjaihoz hasonló jogosultságok érvényesek, a feladataik ellátásához szükséges képzés időtartama alatt 300 000 forint illetményre jogosultak, a határvadász feladatok tényleges megkezdését követően pedig megközelítőleg 400 000 forint illetményre számíthatnak – közölték.

Ajánljuk még