logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Le kell bontania budai villáját a baloldali politikusnak

A budapesti kormányhivatal megállapította a szabálytalanságot Tordai Bence villájának ügyében.

Szabálytalan építkezés miatt indított a kormányhivatal eljárást a párbeszédes politikus mintegy 150 milliós háza ügyében, a hivatal ugyanis megállapította, hogy az egyszerű bejelentés alapján felépült villa jogszerűtlenül, szabálytalan építési tevékenységgel valósult meg.

A hivatal mindezek miatt Tordainak a házra vonatkozó hatósági bizonyítvány iránti kérelmét elutasította, a hatósági bizonyítvány kiadását megtagadta. Ezzel egyidejűleg pedig építésrendészeti eljárást indított a szabálytalanul épített villa miatt – számolt be az Origo.

Emlékezetes, júliusban derült ki, hogy az építési előírásokat kijátszva 150 milliós villát épített magának Tordai Bence Budapest egyik legdrágább kerületében. Az ügyben a rendőrség hivatali visszaélés miatt indított nyomozást.

Kapcsolódó tartalom

A botrány kirobbanásakor Tordai azt állította egyébként, hogy a 150 milliós ár túlzás, annak a feléből is kijött az építkezés Budapest legdrágább kerületében.

Az építkezés idején, valamint azóta is hatályos jogszabály ugyanis világosan felsorolja, milyen építkezési formákhoz nem szükséges engedély, erről a Pesti Srácok írt. Például meglévő építmény hasznos alapterületet nem növelő bővítése, kivéve a lapostetős épület magastetővel történő bővítése. Ez azt jelenti, hogy ugyan léteznek olyan bővítési eljárások, amelyekhez nem szükséges építési engedély, azonban a Tordai-féle építkezés nem ebbe a kategóriába esik.

Tordai egyébként augusztus elején nem cáfolta, hogy teljes egészében lebontatta a parasztházat, ami a telken állt, csupán azt ismételgette, hogy szerinte minden szabályszerűen történt.

Kapcsolódó tartalom

Az ügyben a politikusok ellen is eljáró Központi Nyomozó Főügyészség alárendeltségébe tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség folytatott vizsgálatot, majd onnan átkerült az ügy a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK).

Az ügyet azért vette át a BRFK, mert először az engedélyezési feladatokkal kapcsolatban eljárt, illetve az építési tevékenységet ténylegesen végző személy(ek) felelősségét kell vizsgálni, és csak ezután lehet elővenni Tordait.

A legfrissebb információk pedig már arról szólnak, hogy Tordai villája jogszerűtlen és szakszerűtlen, ezáltal szabálytalan építési tevékenységgel valósult meg.

Érdekesség, hogy Tordaitól egyébként még a II. kerület szocialista polgármestere is elhatárolódott és a kormányhivatalra hivatkozott. Őrsi Gergely a Mediaworks Hírcentrumnak megerősítette, hogy szerinte az építési szabályok mindenkire vonatkoznak, azok megkerülését pedig szankcionálni szükséges. Arra a kérdésre viszont, hogy szerinte le kellene-e mondania Tordai Bencének, mellébeszélésbe kezdett: „Hangsúlyozni szeretném, hogy mint önkormányzat a sajtóból értesültünk erről. A kormányhivatal tud ebben az ügyben állást foglalni” – mondta, nem válaszolva a kérdésre.

Most a kormányhivatal egyértelműen állást foglalt.

Kiemelt kép: Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 26-án. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Ajánljuk még