logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A lakossági gázfogyasztás már biztosítva van a téli hónapokra

Már az éves, átlagos lakossági gázfogyasztás 98 százaléka a hazai tárolókban van, gyorsabban halad a betárolás, mint ahogy azt az unió megköveteli – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal friss adataiból. Csaknem négymilliárd köbméter gáz van már az öt hazai tárolóban, ez a lakossági fogyasztást biztosan fedezi a télen, de az ipar számára még kell az utánpótlás – hangzott el az M1 Híradójában.

Nagyjából egy éve adták át a Török Áramlat vezetékrendszer Szerbiát és Magyarországot összekötő szakaszát. Mára ez az egyetlen olyan vezeték, amely Európába korlátozások nélkül szállítja a gázt.

Ennek is köszönhetően hazánk határidő előtt teljesítette az Európai Unió által megszabott földgázmennyiség betárolását. Az uniós elvárás szerint november 1-jéig az ország ötéves átlagfogyasztásának 35 százalékát kell kötelezően raktározni.

A hazai földgáztárolókban augusztus 25-én már majd 3,9 milliárd köbméter van, amely az uniós előírás felett van majdnem 230 millió köbméterrel. Ez a mennyiség pedig majdnem megegyezik az ország lakossági fogyasztásának az éves szintjével” – fogalmazott Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

A hidegtől függően a lakosság éves gázfogyasztása hozzávetőleg négymilliárd köbméter körül alakul. A tárolókban egyébként 6,4 milliárd köbméter gáz férne el.

A hazai tárolók magas töltöttsége miatt a magyar családok energiabiztonsági helyzete európai összevetésben is nagyon kedvező – erről beszélt korábban az M1-en az energiaszakértő.

Kapcsolódó tartalom

Mi már 35 százalék fölött vagyunk, az európai uniós átlag az most a napokban haladta meg a 20 százalékot. Tehát ez azt mutatja, hogy a gáztárolónk töltöttségi szintje biztató. Ráadásul déli irányból folyamatosan gázhoz jutunk” – mondta Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató energia- és klímapolitikai üzletágvezetője.

Sőt, a Török Áramlaton az éves szinten várt 3,5 milliárd köbméternél is több energiahordozó érkezik majd. A magyar kormány ugyanis a biztonságos gázellátás érdekében újabb szállításokról tárgyal a Gazprommal.

Állunk is már valahogy a tárgyalásokkal, van ajánlat a gázszállítások növelésére. Ezt az elkövetkezendő egy-két napban még kitisztázzuk a Gazprommal, és létre fog jönni köztünk egy megállapodás, amelynek értelmében szeptembertől még tovább növelt napi mennyiséget kaphatunk Oroszországból” – tájékoztatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hozzátette, hogyha akad olyan hazánkat bíráló nyugat-európai ország, amelynek van annyi földgáza, mint amennyit most pluszban be tudunk szerezni Oroszországból, akkor természetesen a kormány megfontolja az ajánlatát, de amíg ilyen ajánlat nincs, nem vagyunk abban a helyzetben, hogy válogassunk vagy mérlegeljünk.

Szakemberek szerint a gáztárolók feltöltöttsége és a jövőbeni gázvásárlások garanciát jelentenek arra, hogy a következő években is megmaradjon a rezsicsökkentés a családoknak, az átlagfogyasztásig.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón külön hangsúlyozta, hogy

egyik európai állam sem segít olyan mértékben a fogyasztóknak a gáz és áram átlagos fogyasztásáig, mint a magyar kormány.

„Azt a gázszámlát, ami körülbelül a jelenlegi áron 180 ezer forint lenne, abból 17 ezer forintot kell kifizetni, és a többit a magyar állam fizeti ki. És az áramnál is az átlagos fogyasztás szintjéig jelentős támogatást ad az állam. Tehát a mai árakon nézve mintegy havi 200 ezer forintot fizet ki a magyar állam minden egyes mérőhelyenként. Erre vagyunk képesek” – fogalmazott korábban Gulyás Gergely.

Ez azt jelenti, hogy az új rezsiszabályokkal is a magyar családok vannak Európában az egyik legnagyobb biztonságban.

Ajánljuk még