logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ellentmond egymásnak Karácsony Gergely és egyik helyettese

Tisztán közgazdasági szempontból ez egy butaság – a Telex szerint ezt mondta Karácsony Gergely egyik helyettese arról a fővárosi rezsitámogatási rendszerről, amit néhány napja a főpolgármester jelentett be. Karácsony Gergely szerint a helyettese nem gondolja azt, hogy butaság a rezsitámogatás. A főpolgármester azt viszont még nem tudja, hogy honnan lesz rá pénz – hangzott el az M1 Híradó műsorában.

A rászoruló gyermekeseknek, az ápolási díjra jogosultaknak, valamint a létminimumnál kevesebb nyugdíjat kapó időskorúaknak ígért rezsitámogatást Karácsony Gergely múlt szerdán.

A főpolgármester 2019-ben az önkormányzati választás kampányában is tett már hasonló ígéretet, de azt azóta sem valósította meg. Most azt mondta, hogy a ciklus közepére jutottak el oda, hogy ezt meg tudják valósítani.

„Ha tisztán közgazdasági szempontból nézem, akkor butaság” – mondta Kiss Ambrus, Karácsony Gergely alpolgármestere a rezsitámogatásról. A Telex szerint Kiss Ambrus egy háttérbeszélgetésen fogalmazott úgy, hogy butaság a családok rezsitámogatása.

Az M1 ezután kíváncsi volt, mit szól Karácsony Gergely erre a felvetésre. Budapest főpolgármestere először igyekezett hárítani, később pedig megkérdőjelezte, hogy a helyettese arról beszélt volna, hogy a rezsitámogatás butaság.

Karácsony Gergely az M1-nek végül beismerte: egyelőre ő sem tudja megmondani, miből fizetnének havi támogatást a mintegy százhatvanezer rászorulónak.

„Szerintem nem az a kérdés, hogy miből tudjuk kifizetni, hanem, hogy itt van a helye annak, hogy a főváros teljesítse azt a választási ígéretemet, hogy a rászoruló nyugdíjasoknak és családoknak rezsitámogatást adunk. Jövő hét szerdán a Főváros Közgyűlés elfogadja a rendeletet, és amennyiben ez így lesz, akkor októbertől lehet igényelni a támogatást” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester.

A DK megvárja Karácsony Gergely rezsicsökkentésre irányuló javaslatát, és csak azután dönt arról, támogatja-e azt – fogalmazott Niedermüller, Péter Erzsébetváros polgármestere. Hozzátette, hogy mivel pénzt nem tudnak nyomtatni, először új költségvetést dolgoznak ki, amiben a megemelt parkolási díjakon túl, egyéb beruházások leállításáról is dönthetnek, hogy legyen miből kifizetni a rezsitámogatást.

„Itt, Erzsébetvárosban ahhoz, hogy megnöveljük a szociális keretet, és esetleg többeknek adjunk szociális segélyt, magasabb összeget, mint eddig, ahhoz nyilvánvalóan az egész költségvetést át kell strukturálni, tehát ez jelentheti azt, hogy bizonyos fejlesztéseket háttérbe kell szorítanunk, mert nem lesz rá megfelelő pénz” – mondta Niedermüller Péter.

Gyurcsány Ferenc pártja már a múlt héten tovább ment, és közölte, hogy öt DK-s kerületben több százmillió forintot különítettek már el a rezsitámogatásra. Azt is megüzenték Karácsony Gergelynek, hogy terjessze ki ezt a modellt egész Budapestre.

Tették ezt annak ellenére, hogy a baloldal mindig is piaci árakat akart és támadta a rezsicsökkentést – írta korábban az Origo. A lap felidézte Gyurcsány Ferenc egy korábbi nyilatkozatát is, amiben hülyeségnek nevezte a rezsicsökkentést, majd védelmébe vette az energiaszolgáltatók profitját.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városháza dísztermében 2022. június 8-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánljuk még