logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Maróth Gáspár: A jelenleg zajló haderőfejlesztés jelenti annak zálogát, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból

Hazánk biztonságának egyik záloga a Magyar Honvédség és a haderőfejlesztési program, amely az orosz–ukrán háborúval előállt biztonságpolitikai környezetben csak még fontosabbá vált – mondta a honvedelem.hu-nak adott interjújában Maróth Gáspár. A Honvédelmi Minisztérium államtitkára leszögezte: a magyar emberek érdeke, hogy kimaradjunk a szomszédban zajló fegyveres konfliktusból.
Maróth Gáspár, a honvédelmi tárca védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Maróth Gáspár az új kormányzati ciklusban a honvédelmi tárca védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkáraként folytatja kormánybiztosként megkezdett munkáját. Az államtitkár ezt a változást azzal indokolta, hogy a geopolitikai helyzet miatt a honvédelmi ügyek fajsúlyosabbá tétele, az államigazgatás teljes vertikumára történő kiterjesztése teljesen új Honvédelmi Minisztériumot igényel. Így visszakerül a tárcához a honvédelmi ágazatot érintő stratégiák kidolgozása, beleértve a társminisztériumokkal közös stratégiákat is.

Továbbá kiemelte:

feladatunk, hogy a teljesen megváltozott biztonsági környezetben, ebben a történelmi időszakban még jobban felpörgessük a védelmi tervezés folyamatát, az ezt támogató szakmai rendszerek munkáját a minisztériumban, illetve a honvédség keretein kívülre is kiterjesszük az ezzel kapcsolatos teendőket”.

Az államtitkár szerint ebben a struktúrában a legfajsúlyosabb szakmai terült az, hogy az innováció és a képességfejlesztés stratégiája is visszakerül a Honvédelmi Minisztériumba.

„Teljesen új helyettes államtitkárságként szintén ismét házon belül kap helyet a védelmi ipar koordinációja, a védelmi beszerzés, a védelmi exportügynökség, illetve visszakerül a tárca égisze alá a HM Ei Zrt. is. Ezzel párhuzamosan megjelenik a NATO-ban már nagyon régóta hangoztatott és elvárt reziliencia-stratégia – tehát a nemzeti ellenálló képesség kialakításának stratégiája – is” – fogalmazott.

Maróth Gáspár az interjúban arról is beszélt, hogy a haderőtervezésre jelenleg több folyamat is hatást gyakorol. Az államtitkár hozzátette: a területet 2016-ban kivonták a Honvédelmi Minisztérium struktúrájából, és nem véletlenül kerül éppen most vissza, hiszen alapvetően megváltozott a biztonsági környezet. Azonban ez a változás „nem tegnap történt”, ugyanakkor komolyan felgyorsult fejlődést eredményezett a hadiiparban.

„Mindez teljesen új doktrinális változásokat hoz majd a hadműveleti stratégiákba is. A siker egyik kulcsa pedig a minél gyorsabb, hatékonyabb adaptáció a modern kor változásaihoz. ”

– hangsúlyozta.

A honvédelmei alap a biztosítás a haderőfejlesztésre

Több országban is rendkívül komoly gondot okoz az elindított haderőfejlesztési programok finanszírozása, függetlenné tétele a gazdasági folyamatoktól – mondta az államtitkár, majd hozzátette: leegyszerűsítve úgy tudná megfogalmazni a lényeget, mintha a honvédelmi alap megteremtésével a magyar kormány biztosítást vett volna rá, hogy a világpolitikában és a világgazdaságban érvényesülő negatív folyamatok semmiképpen se érinthessék a haderőfejlesztési programot.

Maróth Gáspár szerint

a jelenleg zajló haderőfejlesztés jelenti annak zálogát, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból: ez békénk, a magyar emberek biztonságának egyik legfőbb garanciája.

Továbbá az államtitkár úgy véli, hogy a teljesen megváltozott világ hadseregeiben a katona a legnagyobb érték. A valódi high-tech eszközökkel összefüggésben az önállóan dönteni képes, jó helyzetfelismerő képességgel, magas műszaki kvalifikációval rendelkező, doktrinálisan kiképzett katonaállomány léte a legértékesebb – magyarázta. Majd összegezve elmondta: „tehát vizsgálnunk kell, mely rendszerek védik egy adott konfliktusban a legmaximálisabb mértékben az embereinket, miként tudjuk őket a legnagyobb biztonsággal hazahozni bármilyen bevetésről”.

Ukrajnai háború: a magyar védekezés egyik legfajsúlyosabb eleme, hogy kivonjuk magunkat ebből

Az államtitkár az ukrajnai háborúval kapcsolatban elmondta, hogy ez az első olyan komoly háború a világban, ahol a kommunikációs erőtér, konkrétan az irányított tömeghisztéria hatása sem lebecsülendő.

„A magyar védekezés egyik legfajsúlyosabb eleme, hogy kivonjuk magunkat ebből, és megvédjük az országot: nem szabad olyan döntésekbe sodródnunk, ami nem Magyarország, nem a magyar emberek érdeke”

– fogalmazott.

A NATO-t nem, a tagországokat azonban megosztja a háború

Az államtitkár leszögezte, hogy a NATO-t katonai értelemben egyáltalán nem osztja meg a háború. „Világos, ki az agresszor, világos, kit támadtak meg, világos, hogy itt területi átrendezést hajtanak végre, és az is világos, hogy katonai értelemben a NATO-nak hol a pozíciója ebben a kérdésben” – fogalmazott.

Majd hozzátette: ugyanakkor a tagországok – főleg a befolyásosabb tagországok – a támogatások tekintetében eltérő politikai véleményen vannak, és a közvélemény fejében utóbbi gyakran összekeveredik a szervezet által képviselt stratégiával.

A NATO védelmi szövetség, és háborúzó félként semmilyen szinten nem vesz részt az orosz–ukrán háborúban

– hangsúlyozta Martóth Gáspár, majd hozzátette, hogy akkor sem, ha egyes tagországai involválva érzik magukat a konfliktusban.

A hollywoodi filmhős szerepében tetszelegő nyugati politikusok

Az ukrán háború kapcsán az államtitkár azt is elmondta, hogy

nyugaton sok politikai vezető nem viseli jól a pszichés nyomást, és valamiféle hollywoodi filmhős szerepében tetszelegnek.

Eközben döntéseiknek nincs hatása a saját nemzetükre, hiszen országaik távol helyezkednek el a konfliktuszónától. Nekünk történelmileg is mások a hagyományaink: még közvetlen családi élményeket őrzünk a háborús helyzetekről, Ukrajna pedig a szomszédunk.

Így aztán nem szabad felelőtlenül nyilatkozgatni, irreális elvárásokkal biztatni a közvéleményt.

„Teljesen egyértelmű és világos érdekünk, hogy abbahagyjunk minden teljesen felesleges kardcsörgetést, és minél előbb béke legyen”

– emelte ki Maróth Gáspár.

A Magyar Honvédség Mi-24 harci helikoptere az augusztus 20-i légi parádé főpróbáján Budapesten, a Duna felett 2022. augusztus 15-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Jó ütemben halad a magyar haderőfejlesztés

Jó fázisban indítottuk be az egykori szovjet haditechnika lecserélését, és jó ütemben is haladunk vele. Nem levetett, másodkézből szerzett eszközöket, hanem valóban a legmodernebb berendezéseket vásároltuk meg, amelyek technológiailag a Magyar Honvédség stabil gerincét adják majd” – mondta az államtitkár.

Majd kiemelte. hogy most az a legfontosabb, hogy átálljunk egy teljesen újfajta haderő-képre, és a világ élvonalába tartozó technikai eszközeinkből, hadiiparunkból származó tudás doktrinálisan is beépüljön a Magyar Honvédség tervei közé.

„Vagyis kis létszámú, magasan képzett, rendkívül ütőképes haderőt kell formálnunk, ahol – ismét hangsúlyozom – a katonák tudása a legnagyobb érték”

– szögezte le.

Képünk illusztráció (Fotó. MTI/Czeglédi Zsolt)

Magyar Honvédség megítélése a NATO-n belül messze átlagon felüli

Magyarország mindent teljesít, amit a NATO felé vállalt – márpedig nincs ezzel így minden tagállam. Ebből a szempontból a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség megítélése a NATO-n belül messze átlagon felüli – mutatott rá az államtitkár.

Majd kifejtette, hogy ez már csak amiatt is rendkívül lényeges, mivel a mostani konfliktus egyértelműen megmutatja: fontos országvédelmi garancia, ha megbecsült tagok vagyunk egy katonai szövetségben.

Majd hozzátette, hogy a NATO-ajánlásként létező GDP-arányos 2 százalékos költségvetési ráfordítási arány alapvetően jó technológiai alappal rendelkező hadseregekre találták ki, ahol időről időre pótolni kell a kifutó-kipontozódott modelleket, de nem nulláról kell felépíteni egyes képességeket, mint itthon.

„Ez is csak arra világít rá, hogy a 2000-es évek baloldali kormányzatai alatt történt brutális leépítéseknek – mint régi bűnöknek – hosszú az árnyéka”

– világított rá Maróth Gáspár.

Majd hozzátette: az akkori honvédelmi vezetők döntési inkompetenciájának eredményeit még nagyon sokáig szenvedjük majd. Nekünk precíz döntéseket kell hoznunk, hiszen egyetlen rossz lépés is komolyan hátráltathatja a program végrehajtását – hangsúlyozta.

Ajánljuk még