logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újra a felhők felett az első magyar űrhajós

| Szerző: hirado.hu
Különleges évforduló alkalmából járt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison Buczkó Imre nyugállományú vezérőrnagy, a magyar légierő egykori parancsnok-helyettese, nem akármilyen társaságban: vele tartott egykori hajózó-jelölt társa, Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, akivel együtt szolgáltak Pápán és kezdték meg pályafutásukat sugárhajtású repülőgéppilótaként.

Kapcsolódó tartalom

1972-ben tíz repülőgépvezető végzett a szolnoki Kilián György Repülőműszaki Főiskola hajózó szakán. Mára már sajnálatos módon csak négyen érték meg a tisztté avatásuk ötvenedik évfordulóját: Buczkó Imre nyugállományú vezérőrnagy, Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, Horváth József és Kertész Mihály nyugállományú alezredesek – áll a honvédelem.hu beszámolójában.

A vendégeket Rolkó Zoltán ezredes, a helikopterbázis parancsnok-helyettese fogadta és vezette körbe az Ittebei Kiss József hadnagy nevét viselő laktanyában.

Nosztalgikus hangulatban telt a fél évszázaddal ezelőtt végzett tisztek látogatása: sok változás történt a szolnoki repülés történetében az elmúlt ötven évben, de az új repülőtechnikák, az épületek megújulása ellenére is megelevenedtek az emlékek. A delegáció tagjai ellátogattak a repülőműszaki hangárhoz, ahol egy rendszeresített Mi-24-es harci helikoptert tekintettek meg.

(forrás: honvedelem.hu)

Megismerkedtek az új helikoptertípussal is: a modern H145M többcélú könnyű helikopter várta őket a hangárban, amit egy kiképzési repülés alkalmával utasként a levegőben is kipróbálhattak.

(forrás: honvedelem.hu)

A repülést követően dr. Palik Mátyás ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai repülési dékánhelyettese tartott előadást a katonai repülés múltjáról, jelenéről, valamint a felsőoktatási intézmény jövőbeli terveiről.

(forrás: honvedelem.hu)

A programot a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban folytatták, ahol egy tárlatvezetés során megtekinthették az intézményben kiállított egykori repülőtechnikákat, amelyekről kedélyesen el is beszélgettek.

(forrás: honvedelem.hu)

Ők négyen igazi legendák, kik remek példák lehetnek mindenki számára, hogy milyen elhivatottsággal élik és élték életüket, a haza szolgálatában.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: honvedelem.hu

Ajánljuk még