logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tovább élezheti a konfliktust a baloldalon Jakab Péter új mozgalmának elindítása

| Szerző: hirado.hu
Tovább élezheti a konfliktust a baloldalon Jakab Péter új mozgalmának elindítása – erről beszélt a Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth Rádióban. Talabér Krisztián szerint a Jobbik volt elnöke nem a kormánnyal, hanem az ellenzékkel elégedetleneket akarja megszólítani. Közben megint erősödnek azok a hangok a baloldalon, amelyek politikai karanténba zárnák Gyurcsány Ferenc DK-elnököt.

A világ nagyot fordult a magyar baloldal pártjaival. Egyrészt áprilisban újabb kétharmados vereséget szenvedtek a parlamenti választásokon, másrészt az elmúlt években sorra jöttek létre a különböző politikai formációk azzal a céllal, hogy vezető szerepre törjenek.

2013-ban az LMP-t elhagyó politikusok Karácsony Gergely és Szabó Tímea vezetésével megalapították a Párbeszéd Magyarországért mozgalmat. A Párbeszéd frontembere – Karácsony Gergely azonban – a 2018-as választáson már az MSZP hullámain kellett, hogy belavírozza pártja három képviselőjét a parlamentbe.

Néhány hónapja pedig Márki-Zay Péter, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje azt közölte, pártot fog alapítani.

Legutóbb pedig már a hódmezővásárhelyi polgármester Mindenki Magyarországa Mozgalmához köthető tüntetést is bejelentettek Ébredj, ellenzék, Gyurcsány Ferit karanténba! címmel – számolt be a Magyar Nemzet.

Jakab Péter, a Jobbik volt párt- és frakcióvezetője augusztus 20-án azzal állt elő, hogy Magyarországnak kell egy újabb Szent István, így aztán a szivárványkoalíció hat másik pártja mellett ő is egy mozgalom indulását jelentette be.

Kapcsolódó tartalom

Nem a kormánnyal, hanem az ellenzékkel elégedetleneket akarja megszólítani a Jobbik bukott elnöke – véli Talabér Krisztián. A Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth Rádióban kifejtette: Jakab Péter most arra a kudarcra próbál építkezni, ami az ellenzék elmúlt tizenkét évét jellemezte.

A szakértő arról is beszélt:

Jakab Péter most arra készül, hogy a politikai jövőjét kitolja még, amíg lehet, ami tovább élezi a konfliktust a baloldalon, különösen a DK és a Momentum között.

„Olyan a világon nincsen, hogy egy politikai oldalt nyolc vagy akár tíz párt képviseljen három, négy, öt százalékokkal, és abból szeretnének ők politikai teljesítményt elérni. Úgyhogy a következő évek feladata az az lesz, hogy a sorokat rendezzék. Szerintem Gyurcsány Ferenc ezt felismerte már sokkal korábban is, soha nem azt tűzte ki célul, hogy akkor kormányváltás lesz – (noha) lehet, hogy ezt kommunikálta –, de négy évéből négy évben a DK célja az volt, hogy a párt megmaradjon és növekedjen. Ezt stabilan elérte, ehhez viszont az kellett, hogy stratégiailag tervezzen.”

Ennek a tervezési folyamatnak lesz része az is – tette hozzá Talabér Krisztián –, hogy Gyurcsány Ferenc megpróbál majd úrrá lenni a Momentumon, és a következő két évben megpróbálja a szőnyeg alá söpörni a baloldali pártot az európai parlamenti és az önkormányzati választásokig.

Kiemelt képen: Jakab Péter, a Jobbik volt párt- és frakcióvezetője (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Ajánljuk még