logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gulyás Gergely: A gáz fűtőértékét is figyelembe veszik a rezsicsökkentésnél

| Szerző: hirado.hu
Biztosított az energiaellátás Magyarországon, a jelenlegi fogyasztási, fogyasztói és piaci igényeket egyaránt sikerül kielégíteni, és folyamatosan tárgyalnak a stratégiai tartalékok bővítéséről is – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten, a Kormányinfón. Kiemelte, hogy mivel nem azonos a fűtőértéke az oroszországi és a nyugatról vásárolt gáznak, valamint az itthon kitermeltnek, a kormány rendeletben pontosítja az átlagfogyasztás szabályozását.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány mai ülésén áttekintették az ország energiaellátásának helyzetét is. A háború és a szankciók miatt újra és újra meg kell győződni arról, hogy az energiaellátás biztonsága fennáll-e.

Magyarországon a fogyasztási igényeket ki lehet elégíteni, és folyamatos tárgyalások zajlanak a stratégiai tartalékok képezéséről is.

Az energiaárak drasztikusan megnövekedtek, de az átlagfogyasztásig mindenki számára kedvezményes árat biztosít a kormány.

A villamos energia tekintetében nincsenek kérdések, de a gáz tekintetében a különböző minőségű földgáz fűtőértéke más. A miniszter elmondta: mivel nem azonos a fűtőértéke az oroszországi, az itthon kitermelt és a nyugatról vásárolt gáznak, a kormány ezért állapította meg 63 645 megajoule-ban a fűtőértéket. Korábban az átlag fűtőérték szerepelt a rendeletben,

most azonban még a legkisebb fűtőértékű gáz elszámolásakor is felhasználható az 1729 köbméternyi mennyiséggel azonos fűtőértékű gáz.

A kormány ezt a rendeletet elfogadta, és várhatóan ma meg is fog jelenni.

Az Európai Bizottsággal több témában folytat tárgyalásokat a kormány. A kondicionalitási eljárásban a kormánynak tegnap éjfélig volt lehetősége választ adni a bizottságnak. A miniszter szerint a kormány válaszában minden pontban sikerült kompromisszumra jutni, ha pedig az eljárás lezárul, akkor a helyreállítási alapról szóló és a költségvetési megállapodás is aláírható.


Gulyás Gergely a köztévé kérdésére elmondta, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) két vezetőjének felmentése akkor is megtörtént volna, ha a szervezet nem ad téves előrejelzést augusztus 20-ra, a tűzijáték időpontjára. A miniszter elmondta, már korábban is történtek olyan hibák, amelyek indokolttá tették a felmentéseket.

Az előző évekhez hasonló nyugdíj-kiegészítéssel lehet számolni idén is

A Nyugdíjprémiummal kapcsolatban kifejtette, hogy miután 3,5 százalék fölött lesz a GDP-növekedés, ezért az előző évekhez hasonló nyugdíj-kiegészítéssel lehet számolni idén is.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Európai Bizottságnak visszaküldött válaszlevéllel együtt számtalan törvénymódosításra tettek javaslatot. Ezeket várhatóan október végéig fogadhatja el a parlament.

Gulyás Gergely szégyenteljesnek tartja a baloldali EP-képviselők viselkedését

Gulyás Gergely szégyenteljesnek tartja, hogy a baloldali képviselők – akik havonta ötmillió forintot keresnek – azon dolgoznak az Európai Parlamentben, hogy ne lehessenek fejlesztések az orzságban az egészségügyben, és „hogy ne kapjuk meg a nekünk járó pénzeket, amiből a pedagógus-béremelést tudná véghez vinni a kormány”. Ezeknek a politikusoknak is azon kellene dolgozniuk, hogy megkapjuk ezeket a forrásoklat – tette hozzá a miniszter.

Hangsúlyozta: a kormány teljes mértékben egyetért Palkovics László szakminiszter döntésével az OMSZ vezetőinek elbocsátásával kapcsolatban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter visszautasította, hogy politikai nyomást gyakoroltak volna az OMSZ-re bármikor is.

A kormány az Európai Bizottságnak küldött levelével kapcsolatban kifejtette: a kormány érdekelt abban, hogy olyan intézményrendszert hozzon létre, amely az Európai Bizottság véleménye szerint is garantálja, hogy az itt uniós forrásból megvalósuló közbeszerzések hatékonyak, gyorsak és mindenféle befolyástól mentesek legyenek. Az eddigi nézetkülönbségek abból adódtak a bizottság és a kormány között a miniszter szerint, hogy ezek a garanciák javarészt eddig is adottak voltak. Aláhúzta:

semmi nem indokolja a Magyarországgal szembeni szigort.

Gulyás Gergely az uniós forrásokkal kapcsolatos további kérdésre elmondta, hogy a bizottságnak 30 napon belül kell értékelnie a magyar választ. A kormány optimista, hiszen olyan megoldást tudtak eszközölni, ami a bizottság számára is elfogadható. A miniszter azt is kijelentette: fel sem merült, hogy Magyarország az Európai Ügyészséghez csatlakozzon.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, október elsejéig mindenképpen fenntartják az élelmiszerárstopot.

A kormány célkitűzése a hazai tulajdon növelése

A Vodafone felvásárlásával kapcsolatban megjegyezte, hogy 2010-ben a kormány célkitűzése az volt, hogy az energiaszektorban, a bankszektorban, a kiskereskedelemben, a médiában és a távközlés területén megvalósítsa azt, hogy legalább felerészben, de lehetőleg többségében magyar tulajdon legyen. Ez lehet magán vagy állami is. A miniszter elmondta, hogy eddig három területen sikerült ezt a célt elérni, „most nagy lépést tettünk, hogy a negyediken is sikerüljön”.

A miniszter a magyar gáztározók feltöltöttségi szintjéről is tájékoztatást adott

Gulyás Gergely kiemelte, hogy nem a százalékos mennyiség a lényeg, a hazai gáztározókban 3,8 milliárd köbméternyi gáz van, ez ország ellátásához most 76 téli napra elegendő, a lakossági és az ipari felhasználást is figyelembe véve.

A töltöttség egyébként 60,6 százalék, azonban ennek a jelentősége másodlagos, mert a tárolókapacitások nagyon eltérők az egyes európai országokban.

Magyarország élelmiszer-ellátása biztosított

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az augusztus 23-i Kormányinfón (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Az aszállyal kapcsolatban a miniszter kifejtette, hogy Magyarország élelmiszer-ellátása biztosított. Magyarország egy jó gazdasági évben körülbelül 23 millió ember ellátását képes biztosítani, és most az aszály ellenére sem jutottunk el oda, hogy 10 millió embert ne tudjon ellátni a mezőgazdaság – szögezte le a miniszter.

A fogyasztási helyek 75 százaléka a rezsicsökkentés határa alá esik

Gulyás Gergely kifejtette, a fogyasztási helyek 75 százaléka a rezsicsökkentés határa alá esik, 25 százaléka pedig fölé.

A Vodafone megvásárlásával kapcsolatban hangsúlyozta, egy távközlési cég profitot hoz, amelyből például a pedagógusok béreit is rendezni lehet.

Gulyás Gergely az építőipar állapotáról is beszélt a Kormányinfón. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az állami beruházás az építés területén körülbelül 20 százalék volt. Majd hozzátett, hogy az elkezdett építéseket kivétel nélkül be fogják fejezni, ez pedig egy lassú folyamat lesz.

A következő hónapokban a szigetelés és a házfelújítás lényegesen nagyobb figyelmet kap. Hangsúlyozta, hogy az építőipart tovább segíti az 5 százalékos áfa is. A piaci megrendelések területén komoly növekedés várható a miniszter értékelése szerint.

A határon egyre kritikusabb a helyzet

A déli határon egyre kritikusabb a helyzet, ezért a kormány elindított a határvadászok toborzását. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy szeptemberben 2200 határvadász teszi le az esküt, és a számuk a jövő év elejére egészül ki négyezer főre.

A pedagógusok béremelésével kapcsolatban elmondta, hogy a kormány egész augusztusban azon dolgozott, hogy a lehető leggyorsabban és leghamarabb kiegyezzen az Európai Bizottsággal, hogy minél hamarabb megérkezzenek azok a források, amelyeken keresztül jelentős mértékű pedagógus-béremelés valósulhat meg.

Eközben akiket a Tanítanék Mozgalom politikailag támogat, azért tesznek meg mindent, hogy egyetlenegy fillérhez se jusson a magyar pedagógusoknak és a magyar egészségügynek, és egyáltalán az ország ne jusson azokhoz az európai uniós pénzekhez, amik megilletnek bennünket.

Az uniós pénzekkel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy optimistán áll ehhez, ezeket a forrásokat meg fogjuk kapni – szögezte le.

A délről érkező gázzal pótolható a kieső mennyiség

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, ha az oroszok ismét erősen visszafogják az Északi Áramlat 1 gázvezeték kapacitását, az Magyarországot annyiban érintheti, hogy az osztrákok felől érkező gáz mennyisége nálunk is mintegy 40 százalékban csökkent. Hozzátette: a magyar kormány ezt délről érkező gázzal próbálja ellensúlyozni.

A Vodafone felvásárlásával kapcsolatban Gulyás Gergely ismertette, hogy ilyen ügyletet könyvvizsgálat előz meg, és ez alapján elmondható, hogy a vétel az államnak megéri. A Vodafone felvásárlása egy befektetés, ami az államnak folyamatosan pénzt hoz. Kifejtette: a tulajdonváltás pozitív irányba befolyásolhatja a tarifákat, de attól még messze állunk, hogy ennek mértékét is meg lehessen mondani.

Nagy Márton miniszter moszkvai látogatásáról Gulyás Gergely elmondta, hogy a miniszter energetikai kérdésekről tárgyalt és nagyon sikeresen.

A magyar családtámogatási rendszer a legbőkezűbb Európában

A miniszter elmondta, az, hogy a szeptemberi családi pótlékot az iskolakezdés miatt már augusztusban elutalták, családos szervezetek kérésére történt. Kérdésre elmondta, nem tervezi a kormány, hogy emeli a családi pótlék összegét. Hozzátette: a családtámogatási rendszer egy elemét kár kiemelni. Mint mondta,

a GDP-hez képest a magyar családtámogatási rendszer a legbőkezűbb Európában.

 

Ajánljuk még