logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Addig megyünk, ameddig nem sikerül” – Minden útvonalon növekszik a migrációs nyomás

Ostromközeli állapotok uralkodnak a déli határon, több mint 90 százalékkal emelkedett a határsértők száma – írta meg Orbán Balázs közösségi oldalán. A miniszterelnök politikai igazgatója kiemelte: a háború miatt kialakult élelmiszerválság hatásai pedig tovább fokozzák a krízist, ugyanis Afrikából csak idén 36 millióan indultak útnak. Orbán Balázs hangsúlyozta: a helyzetre csak a béke jelenthet megoldást – számolt be az M1 Híradó.

Július elején lövöldöztek migránsok és embercsempészek a szabadkai makkhetesi erdőben. A harcnak egy halálos áldozata és hat súlyos sérültje volt. És rendszeresek a konfliktusok Zomborban és Horgoson is. A háttérben sokszor elszámolási viták, vallási és etnikai feszültségek állnak.

„Sok bajom van az emberekkel. Nézze meg! Pakisztániak, indiaiak, afgánok vannak itt. Kevés a hely, az emberek meg rengetegen vannak, mindig csak problémáznak.

Meg a határral is csak a gond van, nem engednek át bennünket, de addig megyünk, ameddig nem sikerül”

– mondta az egyik fiatal migráns.

Szabadkán folyamatosan fokozott rendőri jelenlét van, de így sok illegális migráns bujkál az erdőben. Új gócpontok is kialakultak, ahol az idegenek százával csoportosulnak. A helyiekben pedig napról napra nő a félelem, sokan nagy testű kutyákkal próbálják védeni a családjukat és az értékeiket.

A többségében közel-keleti és ázsiai huszonéves férfiaktól egy perc nyugta sincs a helyieknek. Azt mondják, hogy gyakoriak a lopások, és a migránsok a nőket is zaklatják.

„Minden este ki kell mennem a feleségem elé a buszmegállóba, mert fél egyedül hazajönni. Utána pedig amilyen gyorsan csak tudunk, aludni megyünk, hogy ne is halljuk, ahogy a vonuló migránsok miatt ugatnak a kutyák” – panaszolta egy helyi férfi.

Napról napra veszélyesebb a migrációs helyzet a szerb–magyar határon. A múlt héten negatív rekord született. Összesen 4500-an próbáltak illegálisan Magyarországra jutni, ami a legmagasabb heti adat idén. És nincs megállás, hétfőn csaknem nyolcszáz migránssal és öt embercsempésszel szemben intézkedtek a hatóságok.

Az éves adatok is jelentős növekedést mutatnak: idén eddig mintegy 150 ezer migránssal szemben kellett fellépnie a magyar hatóságoknak. Tavaly ez a szám nyár végéig kevesebb, mint 60 ezer volt.

Ostromközeli állapotok alakultak ki a déli határon – írta meg Orbán Balázs a közösségi oldalán. A miniszterelnök politikai igazgatója kiemelte: a háború miatti élelmiszerválság csak fokozza a helyzetet, ugyanis Afrikából idén 36 millióan indultak útnak. Orbán Balázs hangsúlyozta: a helyzetre csak a béke jelent megoldást.

Kapcsolódó tartalom

A fekete kontinens népességszáma meredeken emelkedik, miközben az elszegényedés súlyos problémát jelent, amit a klímaváltozás miatti rossz terméshozam és éhínség csak erősít – erről  Dobó Géza, a Migrációkutató Intézet kutatója beszélt a Kossuth Rádióban.

A Frontex szerint idén szinte az összes Európába tartó migrációs útvonalon erősödött a nyomás. Például a nyugat-afrikain 25, a kelet-mediterráni útvonalon pedig 133 százalékkal. A Balkánon a legrosszabb a helyzet: ott háromszor annyi volt az illegális határátlépések száma, mint tavaly.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még