logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb jó hír a nyugdíjasoknak! Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés is jöhet ősszel

| Szerző: hirado.hu
Novemberben kétféle többletjuttatást is kaphatnak a nyugdíjasok, ugyanis nyugdíj-kiegészítés és -prémium is érkezhet. A kormány törvényben garantálta, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, ezért az emelkedő infláció miatt újabb korrekciót kaphatnak az érintettek – hangzott el az M1 Ma este című műsorában. A gazdasági helyzetet az adás vendégeként Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója elemezte.

Pásztor Szabolcs ezzel kapcsolatban elmondta, a magyar gazdaság rugalmas tudott maradni a rossz világgazdasági környezetben is, ennek köszönhető a magas, 6,5 százalékos második negyedéves GDP-növekedés is.

Kapcsolódó tartalom

A szakértő kifejtette,

a magyar jogszabályok értelmében, ha a GDP növekedési üteme 3,5 százaléknál magasabb, akkor a többlet után a nyugdíjasok kiegészítést kapnak.

Megjegyezte, a nyugdíjak esetében a kormányzat inflációkövetést is végez, a jelenlegi világgazdasági helyzet miatt tehát megérett az idő, hogy a nyugdíjasok kompenzációt kapjanak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), valamint a kormányzat azt veszi figyelembe, hogy mekkora az adott időszak inflációja. Például januárban 5 százalékos kiegészítést kaptak a nyugdíjasok, majd nyáron 3,9 százalékot – magyarázta.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette, a várható inflációs adatok miatt novemberben valószínűleg újabb kiegészítés érkezik a nyugdíjasokhoz.

„Ha továbbra is 6,5 százalékos marad a GDP-növekedés, és teszem azt, 13–14 százalékra emelkedik az infláció, akkor egy átlagos nyugdíjas prémiumkompenzáció révén 126–128 ezer forintot kaphat novemberben”

– mondta.

Pásztor Szabolcs elárulta, az elemzők többsége bizakodó a növekedést illetően, a Magyar Nemzeti Bank arra számít, hogy a 4,5–5,5 százalékos gazdasági bővülési ütem megmaradhat.

Mint kifejtette, erre az előző két negyedév növekedéséből lehet következtetni, amely nemcsak a régióban, de az egész Európai Unióban látványos volt.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még