logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Téves előrejelzések miatt maradhatott el az ünnepi tűzijáték

| Szerző: hirado.hu
Több dologban is tévedett az Országos Meteorológiai Szolgálat az ünnepi hétvége időjárásával kapcsolatban – erről ír az Origo. Legfőképpen a viharok erejéről és azok kiterjedéséről közöltek megtévesztő információkat – írja az internetes lap. A hibás előrejelzések megtévesztették a programok biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzset is. Az OMSZ pontatlan és túlzó prognózisai odáig vezettek, hogy végül a budapesti tűzijáték is elmaradt – hangzott el az M1 Híradójában.

Szinte strandidőben sétáltak az emberek szombat reggel Siófokon. Pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délutáni előrejelzése szerint akkor ott viharnak kellett volna tombolnia, hiszen úgy számoltak: péntek éjszaka megérkezik a hidegfront. Budapestet is elkerülte az OMSZ által jósolt ítéletidő. Az első záporra délelőtt 10-ig kellett várni.

Pedig az OMSZ közösségi oldalán több előrejelzés is arról szólt, hogy akkor már az észak, északkeleti országrész kivételével mindenhol szakadnia kellene az esőnek.

Reggel 6:30-kor arról írtak: „Az ország nyugati és középső részén változékony, csapadékos idő várható, dél felől pedig több hullámban záporok, zivatarok, majd eső érkezik, széllel és felhőszakadással.” Háromnegyed 10-kor pedig már arról szólt a jóslat: „vasárnap estig több hullámban kell zivatarokra, felhőszakadásra számítani, sőt a széllökések mellett 1-3 centiméteres jégátmérőjű jégeső is eshet.

Az OMSZ Szent István Napjára az egész országra első fokú figyelmeztetést adott ki zivatarok, az ország nagy részére pedig másodfokú figyelmeztetést felhőszakadás veszélye miatt.

Ráadásul az OMSZ a nemzeti ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzsnek is téves adatokat szolgáltatott, ugyanis a tűzijáték idejére 80-90 százalékos valószínűséggel jeleztek esőt és nagy széllökéseket – erről az Origo írt. A lap megjegyzi: ezek után az operatív törzs nem dönthetett másként, minthogy elhalasztja a tűzijátékot, hiszen az emberek biztonsága a legfontosabb.

Közben az OMSZ elismerte, hogy hibázott. Közösségi oldalukon azzal magyarázták a történteket, hogy a rendelkezésükre álló adatokból megalkotott forgatókönyvek közül a legkevésbé valószínű következett be szombaton. Mint írták, ez benne van a szakmájukban.

Amíg az OMSZ prognózisai túlozva, heves, nagy területet érintő viharokról szóltak, addig a valóságban a csapadék kisebb területen jelent meg és enyhébb is volt.

Erről pedig az M1 meteorológusai a nap folyamán többször is beszámoltak, ugyanis nem csak az OMSZ, hanem a világ számos országába szolgáltató IBM adatait is használják. Ennek köszönhető, hogy a közmédia előrejelzései árnyaltabbak és pontosabbak voltak az ünnepi hétvégén is.

Pedig nem is olyan régen pont az OMSZ kritizálta a közmédia megújult időjárás-jelentését. Közösségi oldalukon azt írták: olyannyira eluralkodtak a látványelemek, hogy az ember egy látványpékségben érzi magát.

A tegnapi eredmények viszont azt mutatják, a lekicsinyelt „látványpékség” nem csak hogy pontosabb, hanem megbízhatóbb és árnyaltabb tájékoztatást nyújtott mint az Országos Meteorológiai Szolgálat.


Korábban írtuk:

Téves előrejelzések miatt maradhatott el az ünnepi tűzijáték – erről ír a Mandiner.

A portál információi szerint az Operatív törzs az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése, valamint a tűzijáték-, és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján döntött úgy, hogy az esti tűzijáték biztonságos megrendezéséhez szükséges feltételek nagy valószínűséggel nem teljesülnek, így a program elhalasztásáról döntött.

Mint írják, az operatív törzs azt a tájékoztatást kapta az Országos Meteorológiai Szolgálattól, hogy folytatódik a frontálzóna áthelyeződése a Kárpát-medence térségébe, így az időjárás csapadékos jellege az este folyamán is megmarad.

A tűzijátékot jövő szombaton este 21 órától tartják majd meg – számolt be az M1 Híradó.

Ajánljuk még