logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az időjárás is befolyásolhatja az idei ünnepi programokat – tájékozódjon mielőtt elindul!

| Szerző: hirado.hu
Számos program várja az érdeklődőket a fővárosban augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén. Több helyszín már pénteken megnyitotta kapuit, és egészen vasárnap estig várja a látogatókat. Az időjárás miatt azonban változhatnak a programok: a légi parádé máris elmaradt, a tűzijátékról szombat 12 után döntenek. A meteorológiai szolgálat mindenkit arra kér, hogy tájékozódjon mielőtt elindul a programokra.

 

Reggel 8 órától kezdődött a Szent István-napi díszünnepség a Kossuth téren. A látogatók megtekinthetik Magyarország lobogójának ünnepélyes katonai tiszteletadással történő felvonását, utána pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtisztjelöltjeinek nyilvános eskütételét.

Délelőtt 10 órától egészen este 6-ig ingyenesen megtekinthető a Szent Korona az Országházban, ahol a látogatók a díszlépcsőházat és a kupolacsarnokot is megnézhetik.

Kapcsolódó tartalom

A várhatóan kedvezőtlen időjárási körülmények miatt elmarad a szombat délelőtt 9 órára tervezett légi parádé – jelentették be pénteken. A tűzijátékról szombat 12 óra után döntenek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délelőtt közölte, zivatarok is befolyásolhatják az augusztus 20-i ünnepi programokat. Aki kilátogatna a rendezvényekre, kövesse az időjárás alakulását, a veszélyjelzéseket!

 

Délután 5 órától szentmise keretein belül emlékeznek meg az államalapító Szent István királyunkról a Szent István-bazilikában, utána pedig a hagyományos Szent Jobb-körmenetet láthatja a közönség.

Este 9 órától az ünnepi tűzijáték kápráztatja el a publikumot. A legszebb látvány a pesti és budai alsó és felső rakpartról tárul a nézők elé, de a népszerű eseményt városszerte nyomon követik az érdeklődők. Az idei show a keresztény Magyarország születésétől máig tartó ezer év sűrített krónikáját jeleníti meg olyan formában, amely a nemzeti értékek emlékének tanulságát és a Szent István-i örökség átadását helyezi a középpontba a gyermekek, a fiatalok, a jövő nemzedék számára.

Sok helyen már pénteken elkezdődnek az ünnepi programok

Péntek délelőtt 10 órától egészen vasárnap este 8 óráig megtekinthető nemzeti kincsünk, az Aranyvonat az Alkotmány utcában.

A Magyar ízek utcája is péntektől várja a látogatókat a Várkert Bazár előtt. A programsorozat célja a Kárpát-medence gazdag ízvilágának és gasztrokultúrájának bemutatása.

Az ország egyik legnagyobb népművészeti fesztiválja, a Mesterségek Ünnepe péntek délelőtt 10 órától nyitja meg kapuit a budai Várban, ahol a látogatók megcsodálhatják a hajdani vásárok hangulatát.

Kapcsolódó tartalom

A Vigadó téren az Operett Korzó – Pezsgő italok és dallamok a Duna-parton elnevezésű rendezvény augusztus 19–21. között várja a zene rajongóit, ahol kellemes muzsikaszó mellett finomságokat és frissítőket lehet kóstolni.

Kapcsolódó tartalom

Vasárnap estig várják az érdeklődőket

Augusztus 20-án délelőtt 10 órától másnap este 6-ig ingyenesen megtekinthető az újjászületett Szent István-terem a Budavári Palotában a Szent György téren. A történelmi terem berendezéseit és teljes kialakítását a kor legnagyszerűbb magyar iparművészei készítették, a munkában részt vett többek közt Zsolnay Vilmos, Strobl Alajos, Thék Endre és Jungfer Gyula.

A gyerekek legnagyobb örömére a hétvégén Varázsligetté alakítják a Városligetet. Számos program várja a legfiatalabbakat, a gólyalábasok mellett a Tűzmadarak vásári mutatványosai is lélegzetelállító produkcióval készülnek.

Kapcsolódó tartalom

A Hősök útja programsorozat keretein belül hagyományőrző csoportok és színészek előadásait tekinthetik meg a látogatók a Tóth Árpád sétányon szombaton 9 órától és vasárnap este 6-ig. A hét történeti színben a társulatok 10-15 perces jeleneteket adnak elő, melyekben történelmi alakok és hétköznapi emberek válnak hőssé egyetlen döntésük nyomán.

A Sporthősök elnevezésű programsorozat szombat reggeltől vasárnap este 9 óráig várja az érdeklődőket a Március 15. téren. Az érdeklődők találkozhatnak nemzetünk sporthőseivel, és meghallgathatják sikertörténeteiket.

A programokról további részletekért látogasson el a Szentistvánnap.hu oldalra.

Címlapfotó: Érdeklődők a Magyar ízek utcája rendezvényen a Várkert Bazárnál 2021. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még