logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nagy István: A magyar erdőket eszünk ágában sincs kivágni!

„Bőven van fa, van tartalék, a magyar erdők biztonságban vannak az energia-veszélyhelyzetben is” – ezt mondta az agrárminiszter. Nagy István szerint rengeteg tévhit jelent meg az elmúlt időszakban az erdőkkel és a fakitermeléssel kapcsolatban. Nem érdemes ezeknek bedőlni – számolt be róla az M1 Híradója.

Az elhúzódó háború, a gázválság miatt a tűzifa a legkelendőbb árucikk most a fakereskedésekben. Napról-napra egyre többet vásárolnak belőle. Több helyen már várólisták alakultak ki. Most olyanok is vesznek, akik korábban mással fűtöttek.

Kapcsolódó tartalom

A kormány, hogy mindenkinek elérhető áron és megfelelő mennyiségben jusson tűzifa és ne lehessen az árakkal spekulálni megkönnyítette a fakitermelést. A rendelet csak akkor lép életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a hazai igényeket már nem lehet a tervezett kitermeléssel fedezni. Ennek ellenére több civil szervezet és baloldali politikus napok óta a védett erdők kivágásáról szóló álhíreket terjeszt.

„A magyar erdőket eszünk ágában sincs kivágni!”

– jelentette ki Nagy István.

Az agrárminiszter közösségi oldalára feltöltött videójában nyomatékosította, hogy kivágás helyett az erdőterületeket szeretnék növelni. Nagy István hangsúlyozta, hogy a veszélyhelyzet idején az állami erdőkben továbbra is tilos természetvédelmi vagy Natura 2000-es területeken az őshonos erdők tarvágása.

„Felelős erdőgazdálkodást folytatunk és Európa legnagyobb erdőtelepítési programját hajtjuk végre. Nagyon sok fát ültetünk és jóval kevesebb fát hasznosítunk, mint amennyit az erdő teremnek. A magyar erdők teljes biztonságban vannak, fokozottan vigyázunk rájuk még az energia-veszélyhelyzetben is” – folytatta.

A hazai erdészetek ki tudják elégíteni a megnövekedett tűzifaigényt, a természet károsítása nélkül

– erről tájékoztatta a híradót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztésért felelős alelnöke.

„Jelenleg több, mint 2 millió hektár erdőnk van. A 2  millió hektár erdő fa vagyona 400 millió köbméter, ez óriási szám. Egy éves növedéke az erdőknek az 13 millió köbméter. Ebből minden évben csak 7-7,5  millió köbmétert termelünk ki. Tehát az erdők abszolút nincsennek veszélyben” – mondta Luzsi József a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztésért felelős országos elnöke.

Az idei évben csak az állami erdőgazdaságok még 1,3 millió köbméter tűzifa  tervszerű kitermelésére rendelkeznek érvényes engedéllyel, ami bőven fedezi a megnövekedett igényeket is.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még