logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Így erősítik meg a határzárat

Egy hete kezdődött a 165 kilométer hosszú határzár, vagyis a kerítés megerősítése. A hőség ellenére halad a munka. Némileg leegyszerűsítve az a cél, hogy a megerősített kerítésen ne lehessen létrák segítségével se átmászni, és ne is tudják átvágni – számolt be az M1 Híradója.

A migránscsoportok létra segítségével próbálnak átjutni a déli határkerítésen. A biztonsági határzár Csongrád-Csanád megyei szakaszán átlagosan naponta 400–600 ember próbálkozik meg bejutni Szerbia felől Magyarországra, hétről hétre egyre többen.

„Nagyobb csoportokban érkeznek, van olyan, hogy egyszerre több helyen is megpróbálnak bejutni a határzáron” – mondta Terbe Roland, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályvezetője.

„A jellemző módszer az, ami korábban is, egy időben akár több helyen létrával próbálnak átjutni az ideiglenes biztonsági határzáron, de előfordul az is, hogy a közelünkben lévő Tisza folyón próbálnak meg jogellenesen belépni a schengeni térségbe”

– folytatta.

Az elmúlt egy hónapban többször is előfordult, hogy egy hét alatt a 4000-et is meghaladta azoknak a migránsoknak a száma, akiket a rendőrök elfogtak, és visszakísértek, ez a szám 2015 óta nem volt ennyire magas.

Augusztus elseje óta az ideiglenes biztonsági határzár több szakaszán a büntetés-végrehajtás munkatársai és elítéltek is dolgoznak.

A folyamatosan emelkedő migrációs nyomás miatt döntött a kormány a megerősítésről, illetve egy tíz kilométeres új szakasz építéséről ott, ahol eddig a terepviszonyok miatt élő erős őrzéssel biztosították a határ védelmét.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága irányítja a munkát, az alapanyagok jelentős részét is elítéltek készítik. A jelenleg 40 centis úgynevezett hattyúnyakakat egy méterrel hosszabbítják meg mindkét irányban, a kettő közé és alá is NATO-drót kerül azért, hogy ne lehessen a létrát a kerítésnek dönteni, és átmászni rajta. Annak érdekében pedig, hogy átvágni se tudják, betonacél síkhálót erősítenek a dróthálóra.

A következő hónapokban nemcsak Szerbia felől nőhet a migrációs nyomás, szakértők arra figyelmeztetnek, hogy szükség lehet a szlovén- magyar határ őrizetének megerősítésére is, tekintettel arra, hogy a szlovén baloldali kormány megkezdte a korábban megépített kerítés lebontását, annak ellenére, hogy idén a szomszédos országban is csaknem 80%-al nőtt a határsértők száma.

Kiemelt kép: illusztráció

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még