logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Varga Mihály: A kiemelkedő GDP-növekedéshez szinte valamennyi ágazat hozzájárult

| Szerző: híradó.hu
Az Európai Uniós rangsorban is az élmezőnyhöz tartozik a magyar gazdaság növekedési adata – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter. A magyar gazdaság növekedési pályája a kedvezőtlen külső körülmények ellenére sem lassít. Az első negyedéves 8 százalékos emelkedés után a második negyedévben az elhúzódó háború ellenére is több mint hat százalékkal növekedett a gazdaság.

A hivatalos adatok szerint a magyar gazdaság az idei második negyedévben mintegy 6,5 százalékkal növekedett, jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. 

Kapcsolódó tartalom

„Kedvező adatok érkeztek” – kezdte beszámolóját a nemzetgazdasági miniszter közösségi oldalára feltöltött videójában.

Varga Mihály elmondta, a magyar gazdaság az elhúzódó háború ellenére is képes volt növelni teljesítményét, mindezek mellett pedig az Európai Uniós rangsorban is az élmezőnyhöz tartozik.

A tárcavezető hangsúlyozta, ehhez az eredményhez az aszály sújtotta mezőgazdaságon kívül valamennyi ágazat hozzájárult: jól teljesített az ipar, a kereskedelem, a turizmus, a pénzügyi ágazat és az infokommunikáció.

Kapcsolódó tartalom

A miniszter kiemelte: a hazai gazdaság eredményességének alapja a munka: az idei évben a foglalkoztatottságban állók száma meghaladta a 4, 7 millió főt, a munkanélküliség pedig rekord alacsony szintre érkezve a 3 százalékhoz közelít.

„Azon dolgozunk, hogy a háborús válságban is megvédjük a magyar gazdaság növekedését, megőrizzük a munkahelyeket, tovább csökkentsük a hiányt és az államadósságot” – jegyezte meg végül a videóüzenetben.

A miniszter szavait erősítette meg Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában, ahol kiemelte, hogy az elemzői várakozásokat felülmúlva nőtt a hazai GDP a második negyedévben. A hazai GDP növekedése az EU élén maradhatott, idén érdemben folytatódhat a felzárkózás – tette hozzá.

A magyar gazdaság az előző negyedévben a kedvezőtlen külső körülmények ellenére is 8, 2 százalékos bővülést produkált, gazdasági elemzők szerint ilyen erős két első negyedév után szinte kizárható, hogy az idei növekedés 5 százalék alá essen.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még