logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rezsivédelmet kér a MEOSZ a fogyatékossággal élő embereknek és az őket ellátó szervezeteknek

Azonnali intézkedést sürget a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) a fogyatékossággal élő emberek, civil szervezeteik és az őket ellátó civil fenntartású intézmények rezsivédelme érdekében.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke – a kormányhoz címzett, kedden az MTI-hez is eljuttatott –nyílt levelében felhívta a figyelmet arra, hogy az energiaárak emelkedése hatszázezer fogyatékos ember és családja létbiztonságát, az őket ellátó intézmények fennmaradását, valamint az ott dolgozók állását fenyegeti. Ezért a szervezet azt kéri, hogy a kormány vizsgálja felül a költségvetést és csoportosítson át azonnali forrásokat.

A MEOSZ azt javasolja, hogy a fogyatékossággal élő emberek mindkét energiahordozó esetén az éves fogyasztási keret kétszereséig legyenek jogosultak kedvezményes áron energiát vásárolni, és a kedvező árat ne csupán az elektromos kerekesszéket vagy mopedet használók körére korlátozzák.

A személyes mobilitást segítő eszközökön túl ugyanis számos más fogyatékos állapot is az átlagosnál nagyobb mértékű energiafelhasználást indokol,

például a gépi légzéssegítő, az elektromos emelőszerkezet, az izom- és idegstimulátorok, az okoseszközök – írták.

De többletenergiára van szükség abban az esetben is, ha napi többszöri ruha- és ágyneműcsere miatt gyakori mosás, tisztítás és fertőtlenítés szükséges, vagy szondás táplálásnál a hús pépesíthetősége érdekében hosszabb ideig történő főzés szükséges. Továbbá valamennyi állapot esetén a mindennapjait otthonában töltő fogyatékossággal élő ember számára megfelelő hőmérsékleten kell tartani a lakást – ismertették a levélben.

A MEOSZ azt is kéri, hogy a fogyatékossággal élők civil szervezetei és a fogyatékossággal élő emberek ellátásáról gondoskodó civil fenntartású intézmények lakossági fogyasztónak minősüljenek és így mentesüljenek a piaci áram- és gázár megfizetése alól. A nyílt levél elérhető a MEOSZ honlapján.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még