logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyar Nemzet: Ellenzéki nagyhalakat sodorhat el a baloldali korrupciós botrány

A Központi Nyomozó Ügyészség vette át a rendőrségtől két fővárosi korrupciós ügy nyomozását – erről írt a Magyar Nemzet. Ez azt jelentheti, hogy mentelmi joggal védett személy/személyek, politikus/politikusok ellen is nyomoznak. Az egyik ügy a III. kerületi kenőpénzes botrány néven terjedt a sajtóban, a másik pedig Karácsony Gergely főpolgármester előválasztási kampányát érinti – számolt be róla az M1 Híradója.

Két korrupciógyanús ügyben már nem a rendőrség, hanem a parlamenti képviselők ellen is vizsgálódó Központi Nyomozó Ügyészség nyomoz – erről a Mediaworks–Hírcentrum értesült. A lap úgy tudja: magas rangú baloldali politikusokig is elérhet az a botránysorozat, amelyről a médiában csak Anonymusként emlegetett maszkos alak közölt hang- és videófelvételeket az elmúlt hónapokban.

Az Anonymus – a DK-s vezetésű XVIII. kerületről – még kora tavasszal tett közzé egy felvételt, amelynek az a Patek Gábor a főszereplője, aki Karácsony Gergely főpolgármester tavaly nyári előválasztási kampányát is szervezte. A vágatlan hanganyag tanúsága szerint Patek szavaiból kiderült, hogy egy jól kieszelt hitelkonstrukcióval és egy túlárazással négy lakást sikerült megszerezni. Ebből kettőn Szaniszló Sándor DK-s polgármester és a kerület alpolgármestere, a másik kettőn pedig Patekék osztozhattak.

A baloldali háttérember arról is beszámolt, hogy szerinte a pestszentlőrinci kerületi vezetők, beleértve a DK-s polgármestert is, meglehetősen elégedettek a munkájával.

Anonymus egy olyan, rejtett kamerával készített felvételt is nyilvánosságra hozott még hónapokkal ezelőtt, amelyen Patek Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint kenőpénzzel számolt el.

Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott összegekről volt szó.

Patek Gáborról korábban a sajtó azt írta, az MSZP-s Gajda Péter bizalmasa volt, egy ideig pedig a kispesti polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott. Nevét főként akkor ismerhette meg a közvélemény, amikor 2019-ben kiszivárogtak azok a kispesti hanganyagok, amelyeken Lackner Csaba helyi baloldali önkormányzati képviselő – bódult állapotban – részletesen beszámolt a kerület korrupciógyanús ügyleteiről.

„…ha te évente nem keresed meg a százmillió forintot, akkor hülye vagy. És az is igaz, hogy aki jól csinálja az igazából nem a büdzséből veszi el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, meg olyan eladások vannak ahonnan a külső vállalkozóktól jön vissza…” – mondta Lackner Csaba a kiszivárgott felvételeken.

Anonymous később olyan dokumentumokat is nyilvánosságra hozott, amelyek azt igazolhatják, Patek Gábor tevékenyen részt vett Karácsony Gergely előválasztási kampányának szervezésében.

Egy tavaly augusztusi e-mail szerint Patek a Key Price Kft. nevében eljárva kért ajánlatot száz óriásplakát elhelyezésére. Ebben azt írta: megrendelőként a Párbeszéd Magyarországért Pártot tüntessék fel, vagyis azt a szervezetet, amelynek akkor egyik társelnöke Karácsony Gergely főpolgármester volt, aki tavaly nyáron még harcban állt a kormányfőjelölti posztért, ám októberben váratlanul visszalépett Márki-Zay Péter javára. A 46 milliós engedménnyel zárult üzlet végül meg is valósult, Anonymous az erről szóló számlát is mellékelte.

A Médiaworks–Hírcentrum értesülése szerint mind a III. kerületi korrupciós botrány, mind pedig Karácsony Gergely előválasztási kampánya ügyében folytatott nyomozás vesztegetés és más bűncselekmények gyanújával indult. A Központi Nyomozó Főügyészség most a két ügyet átvette és egyesítette, az eljárás érdekeire hivatkozva azonban további részleteket nem közölnek.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még