logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hőségriasztás: marad az elviselhetetlen kánikula, 40 fok is lehet

Életbe lépett az újabb harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztás. Az előrejelzések szerint ma 36 fok körül lesz a csúcshőmérséklet, aztán holnap még melegebb várható. Pénteken pedig akár 40 fok is lehet. A szakemberek azt kérik, hogy mindenki igyon sok vizet és kerülje a tűző napot. A közlekedésben pedig még a szokásosnál is jobban kell figyelni. Enyhülés szombattól várható – hangzott el az M1 Híradó műsorában.

A MÁV és a Volán a budapesti és a nagyobb vidéki pályaudvarokon oszt vizet az utasoknak, hogy elviselhetőbbé tegyék a hőséget.

„Már hetvenen felül vagyunk, úgyhogy nekünk meg főleg kell, nemcsak a fiataloknak, mert másképp nem lehet átvészelni” – mondta egy járókelő.

Szükség is van a folyadékpótlásra, hiszen továbbra is tombol a kánikula. Aki teheti, vízparton vészeli át a hőséget. Napok óta országszerte tömeg van a strandokon.

„Mi nagyon nagy szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen igen árnyékos a mi strandunk. Ha a vendégek véletlenül mégsem hoztak magukkal naptejet, akkor a bejáratnál kapnak” – mondta Némethné Szabó Magdolna a Balatonszárszói Önkormányzat turisztikai referense.

Kapcsolódó tartalom

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a legmagasabb szintű, harmadfokú hőségriasztást adta ki péntek éjfélig az egész országra.

A következő napokban ugyanis akár 40 fok is lehet. Közleményükben azt írják: a kánikula megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt a sok pihenés, kerülni kell a megerőltető fizikai munkát, a sportolást pedig ajánlott mérsékelni.

Kapcsolódó tartalom

Közben az aszály is tovább pusztít. Soha ennyi erdőtűz nem volt, mint idén nyáron. Hétről- hétre több a káreset. Eddig több mint ötvenezer hektár égett le.

Továbbra is az egész országban érvényben van a tűzgyújtási tilalom, tilos az erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani. Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az M1-en elmondta, hogy érdemes odafigyelni az otthonunkban vagy a felforrósodott autónkban hagyott berendezésekre is, amelyek ugyancsak tűzveszélyesek lehetnek.

„Ha egy harminchat fokos hőségben tűző nap ér egy parkoló személygépkocsit, akkor egy óra múlva az utastérben akár a hetven fokot is elérheti maga a hőmérséklet, éppen ezért emellett a gyúlékony tárgyak akár a hajtógázzal működő eszközöket se hagyjuk a gépkocsiban, hiszen hamar felforrósodhat és tüzet okozhat” – közölte Dóka Imre főhadnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Az előrejelzések szerint legkorábban a hétvégén lélegezhetünk fel. Szombaton várható némi enyhülés. Záporok, zivatarok alakulhatnak ki, a hőmérséklet azonban csupán 30 fokra eshet vissza.

Címlapfotó: A margitszigeti szökőkútnál hűsölők Budapesten (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ajánljuk még