logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hortay Olivér: Magyarország képes lesz biztosítani a gázigényeket

| Szerző: hirado.hu
Az energiaár-emelkedések minden országot érintenek, ugyanakkor a rendelkezésre álló gázmennyiség már korántsem – mondta el Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának üzletágvezetője az Európát sújtó energiaválság kapcsán az M1 Ma reggel című műsorában. A szakértő szerint a következő kérdés Németország számára nem a gáz ára lesz, hanem az, hogy egyáltalán lesz-e. Magyarországnak ezzel szemben megvan a mozgástere a gázigények teljes mértékű biztosítására.

A súlyosbodó energiaválság egyre több országot kényszerít korlátozó intézkedések bevezetésére. Legutóbb Koszovóban merült fel az időszakos áramleállítás ötlete, az elképzelés szerint a fogyasztóknak hat óra áramellátás után két óra kimaradással kellene számolniuk.

Az intézkedést végül azért nem vezették be, mert időközben Koszovónak sikerült áramot vásárolnia Albániától.

Hortay Olivér szerint az energiaárak folyamatos növekedése szempontjából az egész Európai Unió nagy bajban van, tekintve a tagállamok gazdaságának szoros összekapcsolódását, ezért az áremelkedések kivétel nélkül, minden országban éreztetik a hatásukat.

A szakértő szerint az ugyanakkor már másik kérdés, hogy a közeljövőben melyik ország fog még nagyobb bajba kerülni.

A következő, még súlyosabb probléma ugyanis már nem az árakról, hanem a rendelkezésre álló gázmennyiségről fog szólni, azaz nem az lesz a kérdés, mennyibe kerül a gáz, hanem hogy egyáltalán lesz-e.

Ebből a szempontból talán Németország van a legrosszabb helyzetben, aminek elsődleges oka az Oroszországból érkező gázszállítások lecsökkenése. Ennek következtében jelenleg a német gázigények minimális hányada áll rendelkezésre.

Az egyre inkább kibontakozó problémák miatt Németországban ismét megnőtt a nukleáris energiahasználat iránti igény, és a szakértő szerint elképzelhető, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel mégsem zárják be az ország atomerőművei.

Kapcsolódó tartalom

Hortay Olivér hangsúlyozta, hogy az energiahelyzet másik kulcsfontosságú kérdése a gáztározók rendelkezésre állása, valamint azok feltöltöttségi szintje.

Jelenleg éles különbségek mutatkoznak az állami és a magántulajdonban lévő tározók feltöltöttségi állapotában, utóbbiakat a magas árkörnyezet miatt szemmel láthatóan nem töltik a veszélyhelyzet által indokolt mértékben. Mindez különösen igaz a Gazprom érdekeltségeibe tartozó tárolókra.

Ez a felemás feltöltöttségi állapot több országban is a tárolók államosításához vezetett, például Csehországban is, ahol a napokban rendelték el a magánüzemeltetés alatt álló tárolók állami tulajdonba vételét. Mindezt Németországban már a tavasszal megtették.

Hortay Olivér rámutatott: az irányadó holland gáztőzsdén a gáz ára elérte a 250 euró/megawattórát, ez az ár másfél-két évvel ezelőtt 20 euró körül mozgott, nem túlzás tehát azt állítani, hogy olyan drasztikus növekedés ment végbe, amire senki sem számított.

„Egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy itthon ellátáskorlátozáshoz kell a kormánynak folyamodnia – szögezte le a Századvég szakértője, hozzátéve, hogy a magyarországi gáztározók feltöltöttségi szintje jelenleg az éves fogyasztás 34 százalékát fedezi, ami megelőzi a 20 százaléknál tartó európai uniós átlagot.

A tervszerűen zajló beszerzéseket nagyban segíti az Oroszországból a hosszú távú szerződésen felül, a napokban érkező 700 millió köbméter gáz. Szintén jó hír, hogy januártól fokozódhat a hazai gázkitermelés.

„Egyelőre úgy tűnik, Magyarországon megvannak azok a pillérek, amik képesek lesznek biztosítani a gázigényeket”

– mondta Hortay Olivér.

Más országokról ugyanez azonban már egyáltalán nem mondható el: számos tagállamban vagy nem áll rendelkezésre elég tárolói kapacitás, vagy nem sikerült elegendő gázmennyiséget beszerezni. Ezekben az országokban várhatóan ellátáskorlátozásokra kell számítani.

Kapcsolódó tartalom

 

 

 

Ajánljuk még