logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megkezdődött a határvadászok képzése, többszörös a túljelentkezés

| Szerző: hirado.hu
Megkezdődött kedden a szerződéses határvadászok képzése Nyírbátorban, a négyhetes, száznyolcvan tanórás képzés alatt számos ismeretet sajátítanak el a jelentkezők. Az ünnepélyes képzés indítón Tarcsa Csaba vezérőrnagy kiemelte, a kormány négyezer határvadász felvételéről, illetve arról is döntött, hogy a Készenléti Rendőrség keretein belül alakítják ki a határvadászezredeket. A vezérőrnagy arról is beszámolt, hogy már tizenkétezren érdeklődtek a képzés iránt.  

Az ünnepélyes képzésindítón Tarcsa Csaba vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka arról beszélt, hogy a magyar rendőrség 2015 óta keményen küzd Magyarország közbiztonságáért, ezzel együtt eleget tesz a schengeni követelményeknek, védi Európa határait és a magyar államhatárt.

Kapcsolódó tartalom

Tarcsa Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre több az illegális határsértés, ebben az évben már tizenkétezer határsértőt tartóztattak fel és embercsempészet miatt ezeregyszáz büntetőeljárást kezdeményeztek, annyit, mint tavaly egész évben. A vezérőrnagy arról is beszámolt, hogy az idén már kétszázötvennégy esetben szenvedtek balesetet a közúti ellenőrzés elől menekülő embercsempészek. Elmondta továbbá, hogy

a határt védő rendőröket és katonákat idén már kétszázhatvan esetben támadták meg a migránsok és negyven egyenruhás meg is sérült. Ezek az adatok egyértelműen mutatják az illegális migráció erőszakos jellegét és növekvő tendenciáját.

Tarcsa Csaba emlékeztetett rá: a kormány négyezer határvadász felvételéről döntött, és arról is, hogy a Készenléti Rendőrség keretein belül alakítják ki a határvadászezredeket. A vezérőrnagy elmondta: már tizenkétezren érdeklődtek a határvadászképzés iránt, ebből ezer érvényes pályázatot nyújtottak be.

A jelöltek pszichikai, fizikai és egészségügyi felméréseken mentek keresztül, a nyírbátoriakkal együtt összesen több mint kétszáz frissen felszerelt határvadász kezdi meg tanulmányait az országban

– részletezte Tarcsa Csaba.

Nagy István ezredes, a Készenléti Rendőrség megalakuló határvadászezredének főkapitányi biztosa a képzésindítón arról beszélt, hogy a toborzást és kiválasztást követően öt helyszínen kezdték, illetve kezdik meg a képzést.

Múlt héten Szegeden kezdődött a határvadászok képzése, most pedig Nyírbátorban, Debrecenben, Orosházán és Kiskunhalason indulnak a képzések. A négyhetes, száznyolcvan tanórás képzés négy modulból áll, a tanulók rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el

– részletezte az ezredes, aki arról is beszélt, hogy a határvadászok feladata a magyar államhatár sérthetetlenségének biztosítása és a jogellenes átlépések megakadályozása. Nagy István úgy vélekedett, Magyarország határának védelmére vállalkozni nemes és felemelő feladat.

Farkas József dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője arról beszélt, hogy a megyében még nincs olyan mértékű illegális migráció, mint a déli határszakaszon, de tenni kell azért, hogy ez így is maradjon. Hangsúlyozta: a határvadászok jó helyre jönnek a megye sajátos elhelyezkedése miatt. Farkas József beszámolója szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének 245 kilométeres a határszakasza, ebből 138 kilométer ukrán, 103 kilométer román és öt kilométernyi a szlovák. A dandártábornok kiemelte:

ha elvégzik képzésüket a határvadászok és szolgálatba állnak, hatékony segítséget tudnak nyújtani a megye és Magyarország megvédésében. A végzettek Záhonyban, Beregsurányban és Csengersimán kezdhetik majd meg munkájukat.

Kapcsolódó tartalom

A szerződéses határvadászok oktatásuk első napjától bruttó háromszázezer forint havi alapilletményt kapnak, a képzés teljes idejére a Készenléti Rendőrség ingyenes ebédet biztosít, valamint a nem helyben lakók számára szállást nyújt. A toborzás és a jelentkezők alkalmassági szűrése folytatódik.

Címlapfotó: Police.hu

Ajánljuk még