logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyarország gáztárolási kapacitása az egyik legnagyobb az Európai Unióban

| Szerző: hirado.hu
Magyarország eddig az egy évre vetített összfogyasztás 34 százalékát tárolta be, a téli fogyasztást tekintve 141 százalék áll rendelkezésre, az éves lakossági fogyasztásnak pedig mintegy 82 százaléka elérhető.

 

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója közösségi oldalán írt bejegyzésében hangsúlyozta: Magyarország gáztárolói kapacitása az egyik legnagyobb az Európai Unión belül, mindezek mellett pedig hazánk a feltöltöttség terén is az élvonalban áll, amit a Klímapolitikai Intézet kutatásai is alátámasztanak.

Felhívta a figyelmet, a földgázellátás biztosítását tekintve jelenleg számos uniós tagállam a szomszédaira van utalva a földgázellátás biztosításában, hiszen vagy egyáltalán nincs kapacitásuk a tárolásra – mint például Észtországnak és Litvániának –, vagy a saját kitermelésük nem éri el a szükséges mennyiséget, ilyen helyzetben van Írország, Luxemburg és Szlovénia.

A legnehezebb helyzetben Németország van, ahol a betárolt földgázmennyiség az éves fogyasztás csupán 19 százalékát fedezi, de a tárolók teljes feltöltöttségének esetében sem érnék el a 26 százalékot.

A politikus szerint hazánk földgázellátása biztosítva van.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelte, Magyarország eddig az egy évre vetített összfogyasztás 34 százalékát tárolta be, a téli fogyasztást tekintve 141 százalék áll rendelkezésre, az éves lakossági fogyasztásnak pedig mintegy 82 százaléka elérhető.

Orbán Balázs szintén kiemelkedő eredménynek tartja, hogy augusztus 1-jére a magyarországi tárolókba 920 millió köbméterrel több gáz került, mint azt az európai uniós gáztárolási rendelet előírja. Magyarországnak november 1-jéig ugyanis az 5 éves átlagfogyasztása 35 százalékát – 3,65 milliárd köbmétert – kell kötelezően betárolnia.

Ezt az elvárt mennyiséget már most sikerült túlteljesíteni. A politikus elmondta, a  Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb adatai szerint augusztusig mintegy 3,25 milliárd köbméter gázt sikerült betárolni, ami az elmúlt ötéves összesített átlagfogyasztás 31,13 százalékát teszi ki.

Orbán Balázs bejegyzése végén leszögezte, a kormány a jövőben is mindent megtesz az ország és a magyar háztartások energiabiztonságának megőrzése érdekében.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még