logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hőhullám! Jön a 40 fok, és marad az aszály

A következő napokban megint nagyon meleg lesz, csütörtök-pénteken akár 40 fok is lehet. Érdemi eső azonban továbbra sem várható, így marad az aszály.

A folyók vízszintje is tovább csökkent az elmúlt napokban, ezért a vízügyi szakemberek is folyamatos készültségben vannak.

Földbe vert karók a csónakok helyét jelzik a kiskörei kikötőben. Ahol most száraz lábbal lehet végigsétálni, ott máskor ladikok sorakoznak. A vízszint hetek óta folyamatosan csökken a Tisza-tóban, az elmúlt időszakban csaknem 74-76 centimétert csökkent a normál, nyári vízszinthez képest. A strandon is hasonló a helyzet, ezért nem is sokan fürdenek most a Tisza ezen szakaszán. A legjobban azonban talán a termőföldekről hiányzik a víz.

Bozó József Újkígyóson gazdálkodik 120 hektáron. Többségében búzát, és árpát vetett idén, azonban ezek az aszály miatt az elmúlt évek átlagának csak a harmadát hozták. Eddig abban bízott, hogy a kukoricatermés egy részét le tudja aratni, most azonban azt mondja, learatni sem éri majd meg.

Kapcsolódó tartalom

Szakemberek szerint Békés megyében a földekről négyzetméterenként legalább 250 liter víz hiányzik.

Az előrejelzések szerint a következő napokban sem várható számottevő csapadék. A nagyobb folyóink vízszintjében sem várható jelentős változás. A vízgyűjtőterületeken ugyan lehet némi eső, azonban az ottani földek szinte teljesen elnyelik azt.

A mostani, extrém száraz időszak nem csak hazánkat sújtja, hanem globális jelenség – erről Tóth Tamás meteorológus beszélt az M1-en. Hozzátette, az aszályért az úgynevezett La Nina jelenség tehető felelőssé, e miatt ugyanis lehűlt a Csendes-óceán egy része, ez okozza a csapadékhiányos időszakot.

„Ezeken a területeken kisebb a potenciális párolgás, tehát eleve kevesebb vízgőz jut a földi légköri rendszerbe. Ha most innen hiányzik valami, akkor értelemszerűen az egész folyamatokra, a globális légkörre igaz, tehát leginkább ez az a jelenség ami miatt kevesebb vízgőz került a levegőbe, így tehát nagyobb területen is jelentkezik, nem csak nálunk a Kárpát-medencében, hanem másutt is a világon az aszály” – mondta Tóth Tamás. A meteorológiai szolgálat jelentése szerint több mint 120 éve nem esett olyan kevés eső Magyarországon az év első hét hónapjában, mint idén.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint az átlagosnál melegebb idő azonban tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk kipihenni igazán magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad.

Címlapfotó: A Duna a Margit-sziget déli csúcsánál 2022. augusztus 15-én. A folyó vízállása Budapestnél 78 centiméter (MTI/Kovács Anikó)

Ajánljuk még