logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gázadót vezetnek be Németországban: a németeknek így még az eddig vártnál is drágább lesz a fűtés télen

Kilowattóránként mintegy 2,5 eurócentes, azaz csaknem 10 forintos gázadót vezetnek be október 1-től Németországban a gázimport megnövekedett költségeire hivatkozva. A lakosságnak így még az eddig vártnál is drágább lesz a fűtés télen. A Századvég energetikai üzletágának vezetője arról beszélt, hogy amíg Európa számos országa attól tart, nem lesz elég gázuk, az itthoni ellátás biztosított. Péntek óta már a korábbi megállapodásokon felüli gázt is szállítja Magyarországnak a Gazprom – számolt be az M1 Híradó.

Saját bőrükön érzik a vásárlók az energiaválság miatt bevezetett takarékossági szabályokat Barcelonában. A spanyol kormány úgy döntött: a klímákat tilos 27 foknál hidegebbre állítani, télen pedig nem lehet 19 foknál melegebb az intézményekben.

Az Egyesült Királyságban is nehéz idők jönnek. Sokan úgy készülnek, hogy a rezsiszámlák négyszer akkorák lesznek, mint tavaly. Ráadásul a kormány vészhelyzeti terve azzal számol: a téli időszakban a többórás áramkimaradások is rendszeressé válhatnak.

Németországban sok helyen már most sincs éjszakai díszkivilágítás, és uszodákat is bezártak. A lakosság pedig októbertől akár ezer euróval is többet fizethet a rezsiért, mert a szolgáltatók rájuk terhelhetik költségeiket. A gázhiány miatt lassan ott tartanak, hogy az ipar és a lakosság igényét is korlátozni kell.

Amíg Európa számos országa a hiánnyal küzd, és nem biztos, hogy lesz elég gázuk a télre, addig Magyarország ellátása biztosítva van

– mondta Hortay Olivér az M1-en. A Századvég energetikai üzletágvezetője elmondta: Magyarországnak 10+5 éves szerződése van Oroszországgal évi 4,5 milliárd köbméter gáz szállítására, amit nemrég tovább bővítettek.

Kapcsolódó tartalom

Az intézkedési tervbe bekerült néhány héttel ezelőtt, hogy 700 millió köbméter plusz gáz beszerzésére kérik fel a külügyminisztert, Szijjártó Pétert, és hát a külügyminiszterünk meg is kezdte az ezzel kapcsolatos munkát. Úgy látszik már ezzel sikerült eredményt elérni, a mostani augusztusi szállítási tervben már egy megnövekedett mennyiséget kapunk az oroszoktól. Úgy becsülöm, hogy ez mintegy 40 millió köbméter lesz” – fogalmazott a szakértő.

Magyarország gázellátása nemcsak a külföldi szállításokra támaszkodik, hanem a hazai forrásokra is. A kitermelést most tovább növelik, ugyanis jövő év elején már munkába állhat az első kút a Békés megyei Nyékpusztán. A 3700–4500 méteres mélységben becslések szerint akár 50 évre elegendő gáz is lehet.

Egy hónapja jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt növelik a kitermelést. Az előzetes számítások szerint a Békés megyei földgáz a hazai éves igény ötödét fedezheti.

A kitermelt gázt pedig raktározni is tudja majd Magyarország, ugyanis van elég földgáztározó itthon.

Magyarországé az egyik legnagyobb gáztárolókapacitás, mert a szocialisták által 2006-ban eladott tárolókat 2013-ban visszavásárolta a kormány. Ezért a már most betárolt gáz mennyisége is lefedi a teljes lakossági fogyasztást – erről a Mathias Corvinus Collegium szakértője beszélt az M1-en. Sebestyén Géza kiemelte: ezért a világpiaci ár ingadozása kevésbé érinti a lakosságot.

Kapcsolódó tartalom

A kormány a rezsicsökkentéssel védi meg a magyar családokat az Európát sújtó energiaválságtól. Az augusztusban életbe lépett új szabályok az átlagfogyasztásig továbbra is mindenkinek olcsón biztosítják a villanyt és a gázt.

A villamos energiánál az átlagfogyasztási limit 2523 kilowattóra, a földgáznál pedig 1729 köbméter évente. A gáz köbméteréért 102, az áramért kilowattóránként 36 forintot kell fizetni, ami sokkal alacsonyabb a piaci árnál. A családok így évente több mint kétmillió forintot spórolhatnak a rezsiszámlákon.

Ajánljuk még