logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Visszaszámlálás! Ma még be lehet diktálni a gáz- és villanyóraállásokat, mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat

Ma estig lehet még soron kívül megadni a szolgáltatóknak a gáz- és villanyóraállásokat. Ezt leginkább azoknak érdemes megtenni, akik átlag felett fogyasztanak, mert az új árszabályok augusztus elejétől érvényesek. Így aki online vagy telefonon megadja a mérőórája állását, akár több tízezer forintot is spórolhat. Fontos, hogy az átlagfogyasztásig ezután is mindenki a rezsicsökkentett árat fizeti az áramért és a gázért – hívták fel a figyelmet az M1 Híradójában.

A gáz- és a villanyóra aktuális állását a családok többsége már leolvasta, és be is diktálta a közműszolgáltatónak. De ha valamiért elmaradt, még mindig nem késő pótolni, hétfő éjfélig van rá lehetőség.

Kapcsolódó tartalom

Az interneten néhány kattintással egyszerűen rögzíthető az eddigi fogyasztás. Az MVM és az E.On oldalán is. Még regisztrálni sem kell hozzá, csupán a felhasználói adatokat kell megadni. A folyamatot külön tájékoztatóban részletesen el is magyarázzák.

Mindenki rögzítheti a mérőállását, még akkor is, ha nem szokta diktálni, de nem kötelező. Elsősorban azoknak ajánlott, akik átlag feletti fogyasztók, mert így újraindul az elszámolási időszak. Vagyis augusztus elsejétől jövő július 31-ig tart majd.

Az energiafogyasztók többségének nem vagy csak nagyon kis mértékben változik a rezsiköltsége. Az ötmillió áramfelhasználóból több mint négymillió átlagfogyasztású vagy az alatti, a gázellátásban pedig a 3,5 millió fogyasztó kétharmada használ az átlagnak megfelelő vagy annál kevesebb energiát.

Az új rezsicsökkentési szabályok augusztus elsején léptek életbe. Eszerint az átlagfogyasztásig továbbra is mindenki hatósági áron kapja a villanyt és a gázt. A számlákon a korábbinál részletesebben feltüntetik, hogy ki mennyit spórol. Az új kimutatások pedig a következőképpen fognak kinézni: egy narancssárga mezőben lesz látható, hogy mennyit kellene fizetni piaci áron, és alatta szerepel majd a megtakarított összeg.

Kapcsolódó tartalom

A jövőben is minden magyar család megkapja a rezsicsökkentett áramot és földgázt, de csak az átlagfogyasztás erejéig.

Orbán Viktor miniszterelnök július végi rádióinterjújában hangsúlyozta:

a rezsicsökentés továbbra is védi a magyar családokat. Még így is évente több mint kétmillió forintot tudnak spórolni.

A rezsicsökkentett ár ősztől az átlagfogyasztásig minden átlagcsaládnál megmarad. Ezzel minden magyar család ezután is spórol a piaci árhoz képest a villanyszámláján meg a gázszámláján” – fogalmazott korábban a kormányfő.

A központi fűtéses társasházaknak is érdemes figyelni az augusztus 15-ei határidőre. Addig kell nyilatkozniuk a gázszolgáltatónak arról, hogy összesen hány lakásra kérik a kedvezményt.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még